Moussa L. vluchtte met behulp van buurtgenoten

Geen categoriesep 13 2014, 17:44
Ongelooflijk.
Kunnen al deze mensen naar het bureau worden gesleept?

De radicale moslim Moussa L. toonde zijn zoontje Ilias (9) de meest gruwelijke jihadfilmpjes. Toen de kinderbescherming wilde ingrijpen, vertrok hij met zijn gezin uit Den Haag, mogelijk om zich te vestigen in het door IS uitgeroepen kalifaat. En de buurt zou die vlucht financieel hebben ondersteund.

Hoewel zoonlief Ilias nog maar negen jaar oud is weet hij alles over de jihad. Dit komt doordat hij regelmatig samen et zijn vader naar allerlei gruwelijke filmpjes uit Syrië en Irak kijkt. Voorbeelden zijn de onthoofdingsvideo's van James Foley en Steven Sotloff. Papa wordt al enige tijd in de gaten gehouden door de autoriteiten, maar slaagt er uiteindelijk toch in om te ontsnappen - met zijn gezin.
Dat is hem dus gelukt, maar de voorbereiding was lastig. Moussa is namelijk geen rijk man. Zo'n reis naar Syrië of Irak kost bakken met geld... en dat is om nog maar te zwijgen over de kosten om daar een huis aan te schaffen en ene heel nieuw leven te kopen.
Wat er toen gebeurde is nog schokkender dan het feit dat Moussa er tussenuit is geknepen terwijl hij in de gaten werd gehouden. Het AD legt uit:

Omdat het gezin weinig inkomsten had, is het een raadsel hoe de reis is betaald. Het zou de buurt zijn die heeft geholpen om de vlucht van Moussa, zijn vrouw en hun kinderen mogelijk te maken. Met een collecte. Wie kon en wilde gaf geld, om het nieuwe leven van de familie mede te bekostigen.

Dit bewijst maar weer dat het radicalisme-probleem veel dieper verankerd zit in de islamitische gemeenschap dan de overheid wil toegeven. Er zijn een stel moslims die totaal geradicaliseerd zijn en die maar wat graag andersdenkenden af willen maken, maar dan zijn er ook nog eens een heleboel andere moslims die dergelijke misdaden zelf niet willen begaan, maar die achter de schermen wél sympathiseren met hun radicale geloofsgenoten.
Het is aan de staat om uit te zoeken om hoeveel stille sympathisanten het precies gaat en welke rol zij spelen. Wordt er vaker geld ingezameld om extremisten te helpen? Doneren ze ook tijd en geld aan radicale organisaties? Tolereren ze extremisten slechts of steunen zij ze actief?
Tijd voor antwoorden... én voor actie.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten