Obama al een jaar ingelicht over opkomst ISIS

Geen categoriesep 03 2014, 10:14
De Amerikaanse president weet al een jaar lang wat ISIS doet en welk gevaar de groep vormt voor het Midden-Oosten.
President Barack Obama werd al meer dan een jaar voordat ISIS grote gebieden in nam in Syrië en Irak dagelijks geïnformeerd over de dreiging die uit ging van de terroristische organisatie. Een bron die tot voor kort voor het Pentagon werkte heeft dat gezegd tegen Fox News.

The official -- who asked not to be identified because the President's Daily Brief is considered the most authoritative, classified intelligence community product analyzing sensitive international events for the president -- said the data was strong and "granular" in detail. 

The source said a policymaker "could not come away with any other impression: This is getting bad." 

Anders dan veel van zijn voorgangers - die hun medewerkers een samenvatting lieten schrijven - leest Obama dit document elke dag zelf. Interessant genoeg heeft de president bijna nooit vragen, aldus de Pentagon-medewerker. Erg verbazingwekkend is dat niet aangezien Obama zich vooral bezig lijkt te willen houden met binnenlands beleid, maar toch; het zegt wel weer veel over de man.
Gezien de kwaliteit én kwantiteit van de informatie moeten we ons afvragen waarom Obama niet vroegtijdig heeft ingegrepen.

The president's team has publicly suggested that the group only recently gained in strength, accounting for why Obama earlier this year dismissed such extremists as akin to a "JV" team. 

But after suggestions that the administration may have been blindsided by the rise of ISIS, and that poor intelligence was to blame, the former Pentagon official said some of the intelligence was so good in the region, that when the president drew a red line on chemical weapons use in Syria in 2012, the information was "exquisite." 

Obama is de laatste tijd met allerlei excusesverklaringen gekomen - hij had het niet zien aankomen, het ging zo snel, etc. - maar we weten nu dat dus dat hij wel degelijk wist wat er gebeurde en welke bedreiging ISIS maanden geleden al vormde voor de regio... en de rest van de wereld. Hij koos er bewust voor - elke dag weer - om niet in te grijpen.
Gezien Obamas ideologie kunnen we wel een verklaring vinden voor dit passieve gedrag: Obama gelooft dat Amerika internationaal gezien al tijden een force for evil is. Zoals Dinesh d'Souza uitlegt in zijn boek over hem en Stanley Kurtz in het zijne, gelooft de huidige president al jarenlang in het extreemlinkse gedachtegoed wat betreft het buitenlands beleid. Namelijk dat Amerika feitelijk een 'imperiale' macht is die andere volken onderdrukt. Hij is ervan overtuigd dat de wereld er een heel stuk op vooruit gaat als de VS zich terugtrekt. De korte termijneffecten daarvan - de onrust in het Midden-Oosten, de genocides op christenen en Yazidi's - neemt hij voor lief. Hij doet het minimale wat nodig is om zijn reputatie in eigen land enigszins te beschermen, maar dat is het dan wel. 
De enige hoop die ik nog heb is dat zijn mede-Democraten Obama flink onder druk kunnen zetten. Lang niet al zijn partijgenoten delen zijn denkbeelden over Amerikas rol in de wereld en daar komt nog eens bij dat er verkiezingen aankomen (dit jaar, en ook 2016 natuurlijk). Democraten zitten er niet op te wachten dat ze weggezet worden als soft on terrorism of volstrekt incompetent (qua buitenlands beleid). Misschien dat zij hem dwingen om alsnog op grote schaal in te grijpen. 
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten