PvdA-kiezers hebben massaal spijt van stem op PvdA

Geen categoriesep 30 2014, 20:30
De teleurstelling is groot bij de PvdA-achterban. Eigenlijk konden we het al zien aan de wekelijkse peilingen, waarin de PvdA steeds weer op 12 zetels uitkomt, maar nu is de (voormalige) PvdA-achterban nog eens extra gepeild: precies de helft van de PvdA-kiezers uit 2012 heeft er flink spijt van. Ze hadden niet op Diederik Samsom en zijn linkse trawanten moeten stemmen, maar op een andere partij.
Het is trouwens vreemd dat niet méér PvdA-kiezers spijt hebben van hun stem, want de PvdA zou nog maar 12 van de 38 zetels overhouden als er vandaag verkiezingen zouden zijn. Hoe dan ook, spijt is wat de voormalige PvdA-achterban bindt. Bij geen enkel andere partij, coalitie of oppositie, is de teleurstelling zo groot als bij de PvdA. Citaat:

Vorig jaar rond deze tijd lag het aantal teleurgestelde PvdA-kiezers nog op 37 procent. Het niet nakomen van beloftes en gebrek aan daadkracht zijn voor PvdA-kiezers redenen om spijt te hebben van hun keuze. 

Het gevolg: kiezers lopen over naar andere partijen. Volgens de peiling van Ipsos vooral naar D66, SP en PVV. Dat is wel logisch, want dat zijn alledrie partijen die tenminste een duidelijk profiel hebben. Van D66 weet je dat het een eurofiele partij is die niets liever doet dan ons uitleveren aan Brussel. Van de SP weet je dat ze de belastingen het liefst zouden verhogen tot we in een communistisch systeem leven. En van de PVV weet je dat het een anti-islampartij is die zich verzet tegen massa-immigratie.
Het profiel van de PvdA is zo onduidelijk als maar kan; niemand kan mij vertellen wat de PvdA wil. De PvdA heeft geen idee hoe dat profiel moet worden opgekrikt, en dus zwabbert de partij alle kanten op. Dat belooft nog wat met de Provinciale Statenverkiezingen in maart en de Eerste Kamer-verkiezingen in mei. Die twee verkiezingen luiden sowieso het einde van partijleider Samsom in, en waarschijnlijk ook van het kabinet Rutte II. Dat betekent overigens niet dat de PvdA-achterban automatisch terugkeert bij de PvdA. Nee, de gemiddelde PvdA'er denkt wel twee keer na voordat hij op de partij stemt die er de afgelopen jaren zo'n bende van heeft gemaakt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten