Racismeroepers verliezen strijd tegen Zwarte Piet

Geen categoriesep 24 2014, 18:59
In veruit de meeste gemeenten blijft Zwarte Piet gewoon zwart.
Het zal de Quinsy Garios van deze wereld ongetwijfeld verrassen, maar de meeste gemeenten hebben er totaal geen behoefte aan om Zwarte Piet te veranderen in Politiekcorrecte Piet (blank, met roetstrepen, of in allerlei regenboogkleuren). Volgens de NRC blijft Zwarte Piet in de meeste gemeenten namelijk gewoon zwart.

Zwarte Piet blijft zwart. Dat blijkt uit een rondgang die NRC Handelsblad maakte langs de vier grootste gemeenten van alle twaalf provincies. Bijna nergens verandert er dit jaar iets aan de intocht van Sinterklaas. In veruit de meeste plaatsen in Nederland blijft hij donker, met een pruik en gestifte lippen. 

De organisatie van dit jaarlijkse feest in Assen laat bijvoorbeeld het volgende weten:

“Onze Sinterklaasintocht zal dit jaar in zijn meest oorspronkelijke vorm zijn en groter dan ooit, met 400 Zwarte Pieten en 9 praalwagens. We willen laten zien dat wij niet om willen buigen voor protest. We zijn niet doof voor de geluiden en hebben begrip voor iedereen, maar dat moet ook wederzijds zijn. Het gemieter over de kleur van Zwarte Piet kennen wij niet.”

Ook worden er geen drastische aanpassingen gedaan in Utrecht (ik citeer: "Daarbij houden we rekening met gevoeligheden, zonder het traditionele karakter van de intocht drastisch of versneld te veranderen.”
Volgens veel lokale organisaties wordt deze discussie opgeblazen "door de media" en is het vooral iets Amsterdams. In de rest van het land maakt niemand zich druk over Piets zwarte kleur; daar wordt ervan uitgegaan dat het altijd zo geweest is, en dat het feest in zijn huidige vorm deel uitmaakt van de Nederlandse cultuur. Als er al iemand roept dat Piet racistisch is wordt er even vrolijk gelachen en gaat men over tot de orde van de dag.
Het is fantastisch om te zien dat mensen in de provincie hun hoofd koel houden en zich niet gek laten maken door allerlei politiekcorrect gekonkel in Amsterdam. Dit betekent niet dat we op onze lauweren kunnen rusten: maar al te vaak hebben de hoge dames en heren in de grachtengordel hun zin uiteindelijk toch gekregen. De reden is dat ze niet opgeven. Ze zullen hun heilige strijd tegen Zwarte Piet jaar na jaar doorzetten; we hoeven niet te verwachten dat ze ooit een stapje terug zullen doen.
Tenzij - tenzij! - we onze rug recht blijven houden en op onze beurt net zo koppig zijn als zij, en deze koppigheid combineren met activisme. De afgelopen maanden is er een soort van TeamZwartePiet ontstaan op Facebook en op Twitter; die beweging moet actief blijven en alle politiekcorrecte wensen dag na dag bestrijden. Winkels die Zwarte Piet in de ban doen moeten publiekelijk verantwoordelijk worden gehouden voor dit soort politiekcorrect wangedrag; iedere politicus wie aangeeft dat hij of zij Zwarte Piet wil afschaffen/veranderen moet onmiddellijk ontelbare boze emails en twitterberichten krijgen. Alleen dan kunnen we ervoor zorgen dat de anti-Piet-strijders hun oorlog uiteindelijk zullen opgeven.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten