Rutte II lijkt ineens een prachtkabinet vergeleken met GroenLinks

Geen categoriesep 17 2014, 15:15
De Miljoenennota van het verstandshuwelijk PvdA-VVD is precies zoals je het verwacht: saai, voorspelbaar, niksig, voortbouwend op compromissen en kabbelend van hot naar her. Maar dit document is een pareltje van politieke topkwaliteit wanneer je het zou vergelijken met de hemeltergende tegenbegroting van GroenLinks.
Inmiddels is het jaarlijkse schimpscheuten in de Tweede Kamer weer begonnen: de Algemene Politieke Beschouwingen waar men - verkiezingstijd of niet - 100% in campagnestand schiet. Het kabinet zegt dat het fantastisch bezig is, de SP en de PVV verkondigen juist dat de regeringsploeg een absolute ramp voor het land is, terwijl partijen als D66 en het CDA er qua retoriek tussenin hangen.
Het zal allemaal best. De Algemene Politieke Beschouwingen is één groot schouwspel waar alle politieke partijen vantevoren gefabriekte oneliners in stelling brengen. Een podium waarop iedereen wil schitteren, vanwege de grote aandacht van de journalisten die in volledige bezetting vandaag op de persbankjes plaats nemen. Zoals ieder jaar de inzet voor de spelers: de opening van het achtuurjournaal worden. Dat is de hoofdprijs.
Sommigen zullen dat proberen louter op retoriek te doen (Roemer, Wilders), maar andere partijen hebben de gewoonte een tegenbegroting op te stellen. Dit jaar heeft zich ook GroenLinks bij die club zogenaamd constructieve partijen gevoegd, en kwam met het volgende document op de proppen:
Het document is een testament van de wereldvreemdheid die de club rijk is. Oké, van het decriminaliseren van softdrugs of het afschaffen van het topsectorenbeleid kan ik absoluut niet wakker van liggen.
Hoe wereldvreemd ben je als je na alle gebeurtenissen in Oekraïne en het Midden-Oosten van het voorbije jaar nog eens even extra wil bezuinigen op onze defensie? Als je een extreme nivellering doorvoert en tegelijkertijd voor maar liefst 700 miljoen (!) wil gaan belastingheffen op brandstof? In een land waar inmiddels bijna alle tankstations langs de grens tenonder zijn gegaan is GroenLinks kennelijk uit op nog meer faillisementen en een nog dunnere portemonnee bij de burger.
Maar goed, we investeren wel lekker 300 euro in ontwikkelingshulp (voor alle duidelijkheid: dat is dus bovenop de 375 miljoen die het kabinet er al extra inpompt), gaan groene stroom lekker subsidiëren en voor 100 miljoen wordt er aan nieuwe bomen geplant. Want dat is wat Nederland nu het hardste nodig heeft: bomen.
Deze hele begroting evaluerend ben ik ineens opmerkelijk positiever geworden over Rutte II. Toegegeven, het is allemaal niet erg denderend, visierijk of uitgesproken rechts. Maar GroenLinks toont aan dat het allemaal nog veel, veel, en veel erger kan. Laten we ervoor waken dat deze levensgevaarlijke club altijd slechts één van de kleinste fracties in de Tweede Kamer blijft.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten