Samsom eist mandaat VN voor anti-ISIS acties

Geen categoriesep 21 2014, 15:14
Diederik Samsom moet zich kapotschamen.
De leider van de PvdA zegt namelijk dat zijn partij geen goedkeuring zal verlenen aan aanvallen op ISIS zolang er geen mandaat is van de Verenigde Naties.

"IS houdt zich niet aan landsgrenzen en moet bestreden worden, als je ziet hoe beestachtig zij te keer gaan", zei Samsom. Maar Nederland doet, als het aan de PvdA ligt, niet mee aan militaire acties tegen IS als daarvoor geen groen licht komt van de Verenigde Naties. "Ik sluit uit dat wij meedoen zonder mandaat", aldus Samsom.

Dit is buitengewoon merkwaardig. Als soevereine staat heeft Nederland namelijk gewoon het recht om ten strijde te trekken als dat nodig is. Goedkeuring van de VN is daar helemaal niet voor nodig. Zoals gebruikelijk heeft de PvdA daar dus lak aan: als één partij voor weg-met-ons staat dan zijn zij het wel.
Daar komt nog eens bij dat Nederland bij hoog en laag beweert dat het zich inzet voor de mensenrechten. Ja, ja, die zouden centraal staan in ons buitenlands beleid, daar zou het allemaal om draaien. Als puntje bij paaltje komt blijkt dat nu dus een verhaal voor de bühne te zijn: de mensenrechten worden op grove wijze geschonden in Syrië en Irak, maar Samsom wil alleen in actie komen als de VN dat eist. Zo niet, dan vindt het best dat ISIS niet-moslims masaal afslacht.
Vreselijk halfslachtig natuurlijk, maar het is zo mogelijk nog erger dat premier Rutte hiermee akkoord gaat. Die zei afgelopen vrijdag namelijk precies hetzelfde. Aangezien de VVD normaal gesproken veel eerder en gemakkelijker in wil grijpen is dat idee blijkbaar afkomstig van de PvdA. Zoals altijd geeft Rutte Samsom en co. dus hun zin. Als hij zijn kabinetje maar bij elkaar kan houden en nog wat langer premier mag spelen vindt hij het allemaal best.
Het kabinet Rutte II zet ons land niet alleen vreselijk voor schut, maar handelt ook nog eens in strijd met de moraliteit én met haar zogenaamde uitgangspunten en principes. Wat zal het een zegen zijn voor ons land en de rest van de wereld als het bij de komende verkiezingen verdwijnt, en de samenwerking tussen de PvdA en de VVD ten einde komt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten