Uitbreiding EU-budget: 24 uur om 'akkoord' te gaan

Geen categoriesep 02 2014, 12:44
Gisteren stuurde minister Dijsselbloem een toelichtende brief naar de Kamer over de nieuwe Nederlandse bijdrage aan Brussel.
Dijsselbloem informeerde de Kamer gisteren dat hij vandaag schriftelijk akkoord wil gaan, op advies van de Europese Raad, met de EU begroting, die maar blijft doorstijgen, zij het iets minder dan de Europese Commissie aanvankelijk voor ogen had. Alleen Groot-Brittannië onthield zich van stemming, alle andere regeringsleiders waren akkoord. Ik vind het typisch dat deze budgetverhoging van onze afdracht aan Brussel als een 'succes' wordt verkocht door onze regering, omdat het 'nog erger' had kunnen zijn, maar dat terzijde.
Nu was al bekend dat Nederland meer zou moeten afdragen aan Brussel door een wijziging in de berekening van het BBP, maar wat deze brief zo bijzonder maakt is, dat Dijsselbloem al ruim een maand op de hoogte was van de veranderingen en de kamerleden slechts 24 uur krijgen om er wat van te vinden. Dat is natuurlijk véél te kort dag om de zaken goed voor te bereiden en op haar mérites te beoordelen. Waarom geeft Dijsselbloem de informatie nu pas? Vandaag moet er immers al een besluit vallen.
Naar verluidt heeft de regering, samen met een aantal andere lidstaten getracht de budgetverhoging tegen te gaan, maar werd overruled door een grote groep andere lidstaten. Een citaat uit de brief:

"Hiervoor (de verlaging, red.) is steun gezocht bij en samen opgetrokken met gelijkgestemde lidstaten zoals Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Zweden, Oostenrijk, Finland en Denemarken. Tegenover deze groep lidstaten stond een zeer grote groep lidstaten die zich fel verzette tegen een verlaging van de begroting."

Men hoeft natuurlijk geen helderziende te zijn om te bepalen welke lidstaten dit waren. Dit is de zoveelste bevestiging dat wij als Nederland geen bal te vertellen hebben over hoeveel geld er naar de Brusselse roompotten wordt afgevaardigd: we worden er gewoon uitgestemd door een meerderheid van ontvangende landen.
Na de schriftelijke parlementaire stemming vandaag, stuurt de Raad van regeringsleiders de genomen besluitvorming aan het Europees Parlement. Dat heeft daarna tot half oktober de tijd om het voorstel van de Raad te amenderen. Als de Raad vervolgens met die eventuele amendementen akkoord kan gaan, dan is er een definitief akkoord bereikt. Mocht dit niet het geval zijn, dan zal een conciliatie plaatsvinden tussen de Raad en het Europees Parlement, eindigend in een Begrotingsraad op 11 november aanstaande.
Maar dit is nog niet alles. Juncker heeft aan Rutte afgelopen zaterdag beloofd dat er voor Nederland een 'stevige portefeuille' beschikbaar is voor minister Timmermans. Deze wordt zelfs al genoemd als vice-voorzitter, zodat hij als tolk kan fungeren van kersvers voorzitter Tusk, die geen woord buiten de Poolse lansgrenzen spreekt. Het schijnt dat Timmermans de portefeuille 'ambtenarenzaken' krijgt, ofschoon dat ook weer tegengesproken wordt. Is dat de 'zware' portefeuille die Nederland in gedachten had? Als het hier bij blijft is het een ronduit beschamend onderhandelingsresultaat: een Italiaanse Mrs. Nobody komt op de belangrijke post van Hoge vertegenwoordiger; een Pool die geen woord over de grens spreekt volgt Van Rompuy op; er komt géén verlenging voor Dijsselbloem als voorzitter van de Eurogroep, maar een ander Latijns lid (de Spanjaard De Guindos) neemt diens plaats in; en er is ook géén plek voor een Nederlander als 'begrotingswaakhond' in de Commissie. Maar betalen mogen we wel, zelfs méér als voorheen. Rutte gaat wel weer akkoord met de zoveelste EU-budget verhoging. Lust u nog peultjes?
En hoe verhoudt zich dit akkoord met de tot vervelens toe herhaalde wens van Rutte dat de EU moet versoberen? Het is de zoveelste draai van een premier, die verblind lijkt door Brussel, waardoor hij het belang van Nederland niet meer ziet. We lijken wel gek geworden.
En tot slot nog dit: de positie van Timmermans in de nieuwe Commissie ligt dus klaarblijkelijk nog niet definitief vast. Wat als het Nederlandse parlement 'njet' zegt tegen deze budgetverhoging? Krijgt ie dan die zware portefeuille nog, denkt u? Zou de laattijdige informatie door Dijsselbloem aan de Kamer hier wellicht iets mee te maken kunnen hebben? Je vráágt het je af...
Hier vindt u een overzicht van mijn columns en u kunt mij hier volgen op Twitter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten