Vandaag: Prinsjesdag in Den Haag

Geen categoriesep 16 2014, 10:14
Vandaag maakt het kabinet officieel bekend dat het nog meer geld uit onze zakken gaat kloppen.
Het is de derde dinsdag van september en u weet wat dat betekent: het is weer tijd voor Prinsjesdag en dus voor het oplezen van de troonrede door het staatshoofd in de Ridderzaal op het Binnenhof. Koning Willem Alexanders troonrede (geschreven door minister-president Rutte en vicepremier Asscher) is niet uitgelekt, dus dat belooft nog een verrassing te worden, schrijft De Telegraaf vanochtend. Ik betwijfel het.
De grote lijnen van Prinsjesdag 2014 zijn duidelijk: de economie ligt nog steeds op z'n gat omdat de lasten niet radicaal omlaag gaan, het kabinet gaat niet echt (lees: echt niet) investeren in Defensie ondanks dat ISIS en Rusland een steeds grotere dreiging vormen voor het vrije en democratische Westen, en, een klassiekertje nu de VVD en PvdA samen in één kabinet zitten, de belastingen worden nog maar eens verhoogd.
Natuurlijk wordt het allemaal iets mooier verpakt in de troonrede, door bijvoorbeeld de minimale 'investering' in Defensie (een zakcentje) een "trendbreuk" te noemen en belastingverhogingen "ombuigingen" te noemen, maar u en ik weten beter. Dit kabinet heeft de prioriteiten niet op orde. Er gaan honderden miljoenen euro's naar Ontwikkelingshulp, terwijl wij niks kunnen doen om yezidi's, christenen én moslims te beschermen tegen de genocidale barbaren van ISIS. Onze Defensie is immers bijna compleet wegbezuinigd.
Prinsjesdag is altijd een feestje, dat kan zelfs een links kabinet als dat van Rutte niet verpesten: de Koninklijke stoet met de gouden koets die door de mooiste delen van Den Haag trekt (Lange Voorhout!), het oplezen van de Troonrede in de Ridderzaal vol met dames en heren in hun beste outfit (op een paar na dan), de balkonscène bij Paleis Noordeinde en het aanbieden van de Miljoenennota door de minister van Financiën in de Tweede Kamer. Het is een mooie traditie die we moeten koesteren.
Voor de liefhebbers: alle Prinsjesdag-stukken staan vanaf 15:15 uur op de site van de rijksoverheid. Voor wie de hele dag live wil kunnen volgen: de publieke omroep zendt vanaf 12:30 uur Prinsjesdag live uit, ook online, de collega's van GeenStijl hebben ook een livestream gepland, en ook De Dagelijkse Standaard doet verslag, zoals u van ons gewend bent.
Volg Frank Verhoef op Twitter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten