Verrassing! Integratieclub blijkt toch geen integratieclub

Geen categoriesep 22 2014, 15:15
Een integratieclub speciaal opgericht voor moslima's blijkt juist bedoeld om de integratie tegen te gaan. Goh van de dag.
Pas na een waarschuwing van de AIVD kwam de gemeente Amsterdam er ook achter: een islamitische vrouwenorganisatie uit Slotervaart blijkt het subsidiepotje te gebruiken om... integratie tegen te gaan. Wie had dat nou verwacht?!
Het gaat om de stichting Oogappel, en dan met name om één van de vrouwelijke cursusleiders die bewust en uit alle macht de integratie van moslima's in Amsterdam probeert tegen te werken. Het Parool schrijft:

Oogappel zegt op zijn website dat het zich richt op jonge vrouwen en meisjes 'met een etnische achtergrond'. Oogappel geeft onder andere Arabische les, computercursussen en halal koken. Ook organiseert het activiteiten voor meisjes tussen de zeven en zeventien jaar.

Doorgaans staat bij islamitisch georiënteerde stichtingen Arabische les gelijk aan islamitisch onderwijs. In de buurt staan medewerksters van de stichting erom bekend een strikt orthodoxe islamitische leer voor te staan. Ze zouden in veel gevallen mannen geen hand willen geven.

Uiteraard wil de stichting Oogappel niets zeggen tegen de krant, en voorstanders van subsidie voor dit soort clubjes zullen wel weer aan het ontkennen slaan, maar de AIVD stuurt niet voor niets een bericht naar de gemeente en de burgemeester om te waarschuwen voor de praktijken van deze club.
Het verbaast me niks dat dit soort integratieclubjes, die alleen maar bestaan omdat er subsidie kan worden gevangen, niet bevorderlijk zijn voor de integratie en dat moslims juist via dit soort clubjes de integratie tegen te werken. Waar het mij in dit geval om gaat, is de vraag hoe het komt dat de gemeente Amsterdam al die tijd zo naïef is geweest:

Van stadsdeel Nieuw-West kreeg Oogappel in elk geval in het jaar 2012 subsidie. Begin dit jaar gaf het stadsdeelbestuur een certificaat en een aanbevelingsbrief aan de vrijwilligersorganisatie, uit dank voor deelname aan een training voor medewerkers.

Met deze missie, die op deze site is terug te vinden, heeft de stichting de subsidieverstrekkers in Amsterdam voor de gek weten te houden:

Stichting Oogappel heeft ten doel het bevorderen van de integratie en maatschappelijke ontwikkeling en betrokkenheid van vrouwen met een etnische achtergrond, alles in de ruimste zin des woord. De stichting tracht dit doel onder meer te bereiken door:  Het organiseren van culturele, educatieve en sociale activiteiten voor alle vrouwen ongeacht hun achtergrond en daar aan gerelateerde activiteiten voor kinderen.

Ook geeft de stichting Arabische les aan kinderen vanaf drie jaar oud. Nogmaals: wat mij het meest verbaast is dus niet dat dit gebeurt, maar dat de gemeente Amsterdam zo laks is geweest. Zowel vóór als na het verstrekken van subsidie is er blijkbaar geen enkele controle geweest op wat daar bij die stichting allemaal gebeurt. Ik ben benieuwd naar de raadsvragen en naar het antwoord van de burgemeester. Hoe heeft dit in hemelsnaam kunnen gebeuren?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten