VVD sorteert voor op leiderschapswissel

Geen categoriesep 21 2014, 14:00
VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra laat weten beschikbaar te zijn om de nieuwe partijleider te worden. Die opmerking plaatst hij 'gewoon, zomaar'. Maar wie iets van politiek begrijpt, snapt: er gebeurt achter de liberale schermen momenteel vanalles.
Toen ik iets meer dan een jaar geleden de kans kreeg om Halbe Zijlstra een vraag te stellen, vroeg ik hem hoe of hij een mogelijk partijleiderschap van de VVD eventueel zou zien zitten. Het antwoord was even kort als resoluut: "Nee." Zijlstra gaf het goede antwoord: als er inderdaad geen leiderschapswissel aan zit te komen, dan moet je de boot ook gewoon afhouden. Je brengt daarmee alleen maar de positie van je eigen leider en je partij in gevaar.
Het antwoord van Zijlstra kwam destijds gewoon rechtstreeks uit de lesboekjes over hoe politiek handwerk. Zeg altijd nee. Ook als je eigenlijk 'ja' bedoelt.
Maar vanochtend was er kennelijk iets veranderd. Bij het programma WNL op zondag werd Zijlstra opnieuw deze vraag gesteld, maar van een stelselmatig van de hand wijzen was dit keer geen enkele sprake. Nu.nl:

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra zou 'geen nee' zeggen als hem gevraagd zou worden Mark Rutte op te volgen als partijleider. [...] De naam van Zijlstra circuleert al enige tijd als mogelijke opvolger voor Rutte. Een andere naam op het lijstje is Edith Schippers, momenteel minister van Volksgezondheid.

Zijlstra sloot een strijd om het leiderschap met een VVD-prominent zoals Schippers uit.

Zijlstra's antwoord geldt dus als opmerkelijk. Er is dus iets veranderd in het voorbije jaar, want anders begin je niet met openlijk speculeren over je eigen leiderschapsambities. Los van de implicaties voor de huidige leider en de partij is dat in het calvinistische Nederland een vorm van career suicide; nooit je hoofd te ver boven het maaiveld uitsteken.
Wat er dus precies gaande is binnen de VVD weten we niet - ik moet de liberalen nageven dat er maar weinig naar buiten lekt van achter de schermen - maar er broeit iets qua leiderschapspositie van Rutte. Misschien is dit slechts pivoteren van de partijtop ('hoe zou Nederland reageren op een nieuwe VVD-leider?'), maar wie weet is dit wel een frontale aanval van Zijlstra om Schippers de pas af te snijden, omdat Rutte binnenkort daadwerkelijk zou aankondigen aan zijn laatste termijn als premier bezig te zijn.
Hoe dan ook worden de contouren van de komende VVD-leiderschapsstrijd zichtbaar: het wordt Zijlstra, of het wordt Schippers. En die strijd kan nog wel eens sneller komen dan menigeen wellicht gedacht had, want Zijlstra gooit heus niet voor niets zo'n balletje op bij WNL.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten