3 tot 5 procent Arabieren steunt ISIS

Geen categorieokt 17 2014, 18:59
95 procent tot 97 procent doet dat dus niet.
De New Republic komt met hoopgevend nieuws over ISIS: uit opiniepeilingen in verschillende islamitische landen blijkt dat de overgrote meerderheid van de Arabieren geen enkele vorm van sympathie heeft voor de terroristische organisatie. De belangrijkste cijfers zijn helder en laten er geen twijfel over bestaan dat ISIS niet eens bijna voor de meerderheid van de moslims spreekt, zelfs niet voor de meerderheid van de conservatieve moslims in het Midden-Oosten:

The most striking as well as encouraging finding is that ISIS has almost no popular support in Egypt, Saudi Arabia, or Lebanon—even among Sunnis. Among Egyptians, a mere 3 percent express a favorable opinion of ISIS. In Saudi Arabia, the figure is slightly higher: 5 percent rate ISIS positively. In Lebanon, not a single Christian, Shiite, or Druze respondent viewed ISIS favorably; and even among Lebanon's Sunnis, that figure is almost equally low at 1 percent.

Zoals het progressieve magazine uitlegt is dat reden voor hoop: blijkbaar kan ISIS in ieder geval niet op een leger rekenen van enkele tientallen miljoenen mensen.
Helaas is er ook slecht nieuws: relatief gezien is de steun voor ISIS dus weinig, maar als we naar absolute cijfers kijken moeten we ons wel degelijk zorgen maken. Egypte heeft een behoorlijk grote bevolking (zeg 50 miljoen): drie procent komt neer op 1,5 miljoen mensen. In Saoedi-Arabië betekent vijf procent meer dan een half miljoen (500.000) individuen, en zelfs in Libanon kom je nog altijd uit op enkele duizenden soennitische moslims die ISIS maar wat cool vinden.
Daar komt bij dat uit het onderzoek ook blijkt dat andere islamistische organisaties veel populairder zijn in het Midden-Oosten. Zo steunt 52 procent van de Saoedische bevolking Hamas. In Egypte is dat een derde van de bevolking. Ook de Moslim Broederschap doet het in beide landen nog altijd erg goed, ook al hebben de regeringen die organisatie de oorlog verklaard: 35 procent van de Egyptenaren steunt de Moslimbroeders, 31 procent van de Saoediërs.
Met andere woorden, het extreem gewelddadige gedachtegoed van ISIS is inderdaad impopulair, maar dat geldt absoluut niet voor zogenaamde 'minder strenge' islamistische groeperingen en ideën. Zij kunnen wel degelijk op behoorlijk wat steun rekenen, ook al willen zij ook een streng-islamitische samenleving creëren. Een groep als Hamas doet dat niet alleen door politiek actief te zijn, maar ook door tegenstanders te elimineren en terroristische aanslagen te plegen. Er valt dus wat te zeggen voor de stelling dat een significante minderheid van de Arabische moslims terroristische organisaties actief steunen - hoewel niet organisaties die zo bruut zijn als ISIS.
Toch zie ik hier reden voor iets van hoop. We moeten niet vergeten dat veel van die samenlevingen relatief geradicaliseerd zijn door hun regimes. Mubarak gaf fundamentalisten de ruimte om het geloofsleven van Egyptenaren te beïnvloeden (als ze zich maar niet bezighielden met de politiek), en het salafisme is de officiële ideologie van Saoedi-Arabië.
Volg Michael op Twitter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten