Australië gooit grenzen dicht om ebola

Geen categorieokt 27 2014, 16:00
Hup Australië!
In Europa doen we nogal laconiek over het gevaar van ebola. Ach, zo relativeren we de boel massaal, hoe groot is de kans nou dat we hier een ebola-uitbraak krijgen en dat er duizenden, zo niet tienduizenden doden vallen? Die kans is inderdaad klein, maar dat betekent niet dat we helemaal niets hoeven te doen om te voorkomen dat ebola naar Nederland en andere Europese landen komt.
Zo naïef zijn ze niet in Australië. Het land gooit de de grenzen dicht om te voorkomen dat er een epidemie uitbreekt:

De Australische regering verleent geen visa meer aan reizigers uit Guinee, Sierra Leone en Liberia. Dat zei minister Scott Morrison van Immigratie maandag tegen de Australische tv-zender ABC. Op die manier wil het land een mogelijke epidemie tegengaan.

In Europa vinden we het allemaal wel best, lijkt het. Net zoals de Verenigde Staten, tot voor kort in ieder geval. Ze nemen daar in babystapjes afstand van het idee dat er niks kan gebeuren. In eerste instantie gingen ze nogal amateuristisch om met ebola-gevallen. Besmette verpleegkundigen reisden doodleuk met het vliegtuig door het land. Dat soort dingen.
Nu ebola ook is gearriveerd in New York City, worden artsen die afreizen naar ebola-landen als Sierra Leone, Liberia en Guinee bij terugkomst voortaan verplicht 21 dagen in quarantine gezet. Het is een wijs besluit, maar het is niet genoeg als je het mij vraagt. De VS en Europa kunnen de grenzen beter sluiten voor ebola-landen in West-Afrika, precies zoals Australië doet.
We kunnen wel politiek-correct gaan zitten doen en verlangen dat iedereen overal naartoe zou moeten kunnen reizen - de wereld is van iederéén - maar geloof mij maar: dat naïeve sprookje spat uit elkaar zodra er echt een ebola-uitbraak is in de VS of in een van de Europese landen. Better safe than sorry. Stop dus met die vluchten uit ebola-landen!
Volg Frank Verhoef op Twitter: @fverhoef.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten