Barroso is woedend op Cameron: 'Je ondermijnt de EU!'

Geen categorieokt 20 2014, 10:04
Baas zijn over je eigen landsgrenzen? Hoe durf je?
David Cameron wil een limiet stellen aan het aantal oost-Europese immigranten dat legaal kan emigreren naar Groot-Brittannië. Nu is het natuurlijk bijzonder lastig om zo'n limiet in te stellen als je lid bent van de Europese Unie, maar toch; het is in ieder geval leuk geprobeerd. En misschien dat het hem nog kan lukken ook; pas de regels wat aan, overtuig de andere EU-leden van je ideeën et voila, wellicht valt er inderdaad iets te halen.
De élite die het voor het zeggen heeft in Brussel denkt daar blijkbaar net zo over. Helaas is dat voor de Brusselse technocraten geen reden om een feestje te vieren, maar om er maar weer eens flink op los te dreigen. Befehl ist befehl: je doet wat zij eisen of je hebt een probleem. Punt.

David Cameron is making a “historic mistake” by adopting a defensive approach towards the EU which risks increasing the chances of a British exit, the outgoing European commission president José Manuel Barroso will warn on Monday. In the strongest attack by Brussels on the Conservatives over their handling of the EU, Barroso will say that the prime minister’s plan to impose an “arbitrary cap” on immigrants from eastern Europe is contrary to EU law and will alienate Britain’s natural allies.

In een speech die hij vandaag zal geven bij het Chatham House in Engeland zal Barroso de Tories waarschuwen dat ze van het Schotse referendum moeten leren en niet te lang moeten wachten om een positieve pro-EU campagne te beginnen. "De ervaring leert dat je een debat nooit vanuit een defensieve positie kunt winnen," aldus Barroso.

" We saw in Scotland that you actually need to go out and make the positive case. In the same way, if you support continued membership of the EU you need to say what Europe stands for and why it is in the British interest to be part of it.

“And you need to start making that positive case well in advance, because if people read only negative and often false portrayals in their newspapers from Monday to Saturday, you cannot expect them to nail the European flag on their front door on Sunday just because the political establishment tells them it is the right thing to do.”

Barroso heeft zich in besloten kringen buitengewoon negatief uitgelaten over het gedrag van David Cameron, die kritischer op de EU is geworden sinds de opkomst van UKIP. Volgens de technocraat pur sang neemt Groot-Brittannië een geweldig groot risico door mogelijk een referendum uit te schrijven; de Britse kiezer kon dan namelijk weleens beslissen dat het niet in zijn belang is om lid te zijn van de Unie, wat "het hele project in gevaar zou brengen."
Zoals we onderhand weten hebben types als Barroso daar niets mee: het Europese project moet slagen, ook als de Europese kiezer er niets in ziet en de nationale soevereiniteit niet wil opgeven. Geen wonder dus dat hij nu boos is op Cameron en hem achter én voor de schermen openlijk bedreigt. Houd de grenzen op, klaag niet over de eindeloze toestroom van kansloze immigranten, en - oh - begin onmiddellijk pro-EU propaganda te verspreiden... or else.
Helaas voor Brussel zal het niet gemakkelijk zijn om Cameron ervan te overtuigen om de EU vol passie te verdedigen. Als hij dat doet kan hij er namelijk zeker van zijn dat UKIP nóg groter wordt en dat hij na de volgende verkiezingen zelf gewoon één van de vele Britse parlementariërs wordt, in plaats van premier. Dat zal hij niet voor Barroso over hebben.
Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten