België gaat drugs niet meer gedogen

Geen categorieokt 10 2014, 10:00
De Belgen gaan de wet handhaven. Het werd eens tijd.
Drugsgebruikers in België opgepast: het land stopt met het slappe gedoogbeleid van de afgelopen elf jaar. Drugs zijn verboden in België, maar sinds 2003 werd drugsbezit voor eigen gebruik niet aangepakt. Er ontstond een gedoogsituatie zoals we die in het op drugsgebied overdreven progressieve Nederland kennen. Een en al slappe hap dus. De nieuwe Belgische coalitie wil ervanaf:

Het bezit van alle drugs is in België verboden, maar justitie vervolgt meerderjarigen niet als ze voor eigen gebruik hooguit 3 gram in huis hebben. De processen-verbaal worden systematisch geseponeerd. De nieuwe regering wil daar een eind aan maken; ook bezit van een paar gram voor eigen gebruik wordt binnenkort weer aangepakt.

In Antwerpen, de stad van Bart de Wever (N-VA), geldt al een zerotolerancebeleid op het gebied van drugs. Dat beleid gaat straks dus voor het hele land gelden. Ik juich het van harte toe. Allereerst omdat ik vind dat wetten er niet zijn om niet gehandhaafd te worden. Als er een wet is tegen drugsbezit, blijkbaar omdat de kiezer en dus de politiek willen dat die wet er is, dan moet er gewoon worden gehandhaafd.
We kunnen niet geheel willekeurig bepalen welke wetten we wel en welke wetten we niet handhaven. Dat levert alleen maar een rommeltje op. Bovendien ben ik van mening dat progressieven te makkelijk denken over drugs. Toen ik het boek las van Yoram Stein (Stoppen met blowen), ooit zelf grootgebruiker van wiet, over zijn verleden als gebruiker en hoeveel invloed dat op hem had, wist ik het zeker: wiet is helemaal niet zo onschuldig als progressieven beweren.
Hulde dus voor onze zuiderburen, die zich niet laten leiden door naïeve luchtfietserij van progressieven met een grote mond, maar die gewoon de wet gaan handhaven. Zoals het hoort. Zouden we in Nederland ook eens moeten doen.
Volg Frank Verhoef op Twitter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten