CDA en D66 eisen hoorzitting MH17

Geen categorieokt 19 2014, 20:00
Ook zij willen de beelden zien van het neerschieten van vlucht MH17.
Pieter Omtzigt van het CDA heeft op Twitter laten weten dat zijn partij en D66 een hoorzitting eisen over het neerhalen van Malaysia Airlines vlucht MH17.
Zoals u ongetwijfeld nog weet werd dat vliegtuig eerder dit jaar opeens uit de lucht geschoten. Naderhand kwam er een onderzoek, waaruit men wilde concluderen wat er precies gebeurd was en wie er verantwoordelijk was voor deze door mensen veroorzaakte ramp.
Helaas ging dat niet echt je van het. De Nederlandse onderzoekers konden al snel hun werk niet meer doen omdat de Oekraïense rebellen (die er vrijwel zeker achter zaten, daar twijfelde geen normaal denkend mens aan) en hun Russische bondgenoten het bewijs zo snel mogelijk probeerden te verwijderen, én omdat het Oekraïense leger snel de aanval inzette op de separatisten in een poging om hen eindelijk te breken.
Het was allemaal hartstikke lastig liet het kabinet weten, het bewijs kon allemaal niet zomaar even gepresenteerd worden aan de Kamer, laat staan aan het publiek.
Leuk, maar dit weekend werd ineens bekend dat Duitsland over satelietbeelden en foto's beschikt waaruit blijkt dat de separatisten inderdaad achter de aanslag zaten. En ja, het Duitse parlement mag dat bewijs wél inkijken.
Geen wonder dus dat Omtzigt en D66 (dat die partij zowaar een keer een punt heeft, wie had dat gedacht?) antwoorden eisen van het kabinet. Zij willen weten welke beelden er precies zijn en wat ze betekenen. Ook willen dat Tweede Kamerleden het bewijs samen met internationale experts kunnen bestuderen.
Dat klinkt mij behoorlijk logisch in de oren, maar blijkbaar werkt het kabinet daar nog steeds niet aan mee. En dit terwijl het kabinet de beelden kent. De enigen die het bewijs nog niet hebben mogen zien zijn onze volksvertegenwoordigers; de mensen die het volk daadwerkelijk representeren. 
Volstrekt onacceptabel. Deze beelden en foto's moeten onmiddellijk gedeeld worden met het parlement. Als de pro-Russische separatisten erachter zitten, moeten we dat allemaal weten... waarna het kabinet in actie moet komen om de verantwoordelijke individuen voor het gerecht te slepen.
Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten