D66, GroenLinks slaan politiek slaatje uit ebola

Geen categorieokt 20 2014, 16:00
Uitgeprocedeerde asielzoekers zouden niet mogen worden teruggestuurd naar ebola-landen.
De ebola-crisis gebruiken om een politiek punt te scoren? Ja hoor, dat is geen enkel probleem voor D66 en GroenLinks. Zij willen dat uitgeprocedeerde asielzoekers, asielzoekers dus die niet langer in Nederland welkom zijn en moeten worden teruggestuurd naar het land van herkomst, niet worden teruggestuurd naar West-Afrikaanse landen als Guinee, Liberia en Sierra Leone.
De reden die D66 daarvoor opvoert, is het negatieve reisadvies van het ministerie van Binnenlandse Zaken voor die drie landen. GroenLinks vindt het sowieso onverantwoord om asielzoekers nu terug te sturen naar landen met een ebola-epidemie. De vraag is of GroenLinks het ooit een goede tijd vindt om asielzoekers terug te sturen, maar vooruit, laten we net doen alsof GroenLinks vindt van wel.
Het probleem voor die twee linkse partijen: het negatieve reisadvies van het ministerie heeft helemaal niets te maken met ebola, maar met hele andere zaken, zoals sociale onrust:

Staatssecretaris Fred Teeven (Asielbeleid) liet de Kamer vorige week weten dat hij het uitzetbeleid voor de drie landen niet aanpast. Het negatieve reisadvies slaat ook niet op het risico op ebolabesmetting, maar op de toegenomen sociale onrust, binnenlandse reisbeperkingen, gesloten grensovergangen, geannuleerde vluchten en mogelijk geen of een zeer beperkte toegang tot medische zorg.

D66 en GroenLinks hebben geen poot om op te staan. De asielzoekers kunnen prima worden teruggestuurd. Wat mij betreft worden ze vandaag nog op het vliegtuig gezet. Ze hebben geen recht meer om in dit land te zijn. Het risico op een ebolabesmetting is helemaal niet zo groot, ook niet in die landen in West-Afrika. Je kunt alleen besmet raken als je in contact komt met de lichaamsvloeistoffen van een zichtbaar zieke patiënt. Dat gebeurt niet zomaar.
Kortom, de twee linkse partijen proberen op een goedkope manier een politiek slaatje te slaan uit de ebola-epidemie. Ze proberen punten te scoren bij de linkse achterban door VVD-staatssecretaris Teeven keihard aan te vallen en te beweren dat het niet sociaal is om nu asielzoekers terug te sturen. Een kwalijke zaak.
Volg Frank Verhoef op Twitter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten