De Hond maakt gehakt van Diederik Samsom

Geen categorieokt 05 2014, 9:45
Niet letterlijk, natuurlijk. Maar diens peiling liegt er vandaag niet om: niemand ziet in Samsom nog een adequate PvdA-leider, niemand ziet in de voormalig milieuactivist nog een waardig premier. Zelfs de verstokte PvdA'ers niet.
In de jongste peiling van Maurice de Hond maakte de pollster met niet mis te verstane staatjes duidelijk welke kant het opgaat met de politieke carrière van PvdA-leider Diederik Samsom: richting de uitgang. Alhoewel in zetelaantal de PvdA niet beweegt (de partij blijft op het historisch lage aantal van 12 zetels staan; verder krijgt de SP twee zetels erbij ten koste van VVD en 50PLUS), zijn de vervolgvragen van de peiling uiterst dodelijk wat betreft de positie van de sociaal-democraat.
Allereerst schetst De Hond hoe de positie van Mark Rutte binnen de VVD is: maar liefst 41% ziet in hem de ideale lijsttrekker van de liberale partij bij de komende stembusgang. Concurrenten Zijlstra en Schippers krijgen ieder maar 9%. Onder VVD-kiezers zijn deze verhoudingen zelfs nog iets scherper: dan is 57% voor Rutte, 10% voor Zijlstra en 7% voor Schippers.
Waarom deze cijfers van belang zijn? Omdat ze zo sterk contrasteren met die van Samsom en aangeven hoe ongelooflijk beroerd diens positie binnen de PvdA momenteel is. Want Samsom kan helemaal niet bogen op een meerderheid binnen zijn partij voor diens leiderschap: hij eindigt met 11% onderaan de top drie waarin Dijsselbloem (22%) en Asscher (33%) het zilver en het goud binnenslepen.
Maar ook bij zijn eigen kiezers kan de Leidenaar geen potjes meer breken: met 36% voor Asscher en slechts 19% voor Samsom geven ook de PvdA-kiezers de voorkeur aan de vice-premier boven de fractievoorzitter.
Als klapper op de vuurpijl stelt Maurice de Hond ook nog de vraag wie de volgende premier van Nederland moet worden, als gekozen kan worden tussen de huidige fractievoorzitters. Rutte wint deze peiling, maar Samsom wordt geen tweede. Of derde. Nee, Samsom wordt dan maar liefst zevende. Hij eindigt dus zelfs nog onder de stuntelende Emile Roemer en de clownesque Geert Wilders.
Wat dit allemaal betekent? Lees de column van mijn collega Frank die enkele dagen geleden geschreven werd voor deze website. Er wordt momenteel openlijk aan de stoelpoten van Diederik Samsom gezaagd, en dit soort peilingen zijn alleen maar koren op de molen van de degenen die een coup plannen tegen de PvdA-leider. Maurice de Hond bracht de val van Diederik Samsom vandaag weer een stapje dichterbij.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten