Ebola wordt steeds erger!!!11!

Geen categorieokt 17 2014, 18:00
Oh nee, er is ALWEER EEN PERSOON BESMET.
De paniek over ebola begint steeds ernstiger vormen aan te nemen. Een voorbeeld? Een jongedame die contact had met de Liberiaanse-Amerikaan die eerder deze maand aan ebola overleed is quarantine gezet. Dan denk je: oké, dat kan. Op zich geen gek idee. Het zou immers zomaar kunnen dat hij haar besmet heeft. Ook al wordt ze nu al weken in de gaten gehouden en vertoont ze nog steeds geen symptomen.
Klopt, maar er is iets aparts gaande: alle andere passagiers op het cruiseschip waar ze mee reist mogen het schip namelijk ook niet verlaten.

The Belize coast guard is not allowing the ship to dock or its passengers to disembark, although the unidentified woman is being monitored and has not shown symptoms, according to State Department spokeswoman Jen Psaki. She was identified through the Centers for Disease Control and Prevention’s effort to track everyone who came into contact with Thomas Eric Duncan, the man who died Oct. 8 at Texas Health Presbyterian Hospital after infecting at least two nurses who have been identified and are being treated.

Let wel, ebola is (op het moment) alleen besmettelijk als de patiënt daadwerkelijk ziek is. Als hij of zij geen enkel symptoom vertoont kan hij/zij een ander niet ziek maken.
Wat een waanzin.
En dat is niet alles. De media en autoriteiten hebben zich ook op het leven van gefocust van de twee verpleegsters die onlangs besmet raakten. Hun conclusie? Oh mijn God, ze zijn ergens naartoe gevlogen en daarna weer terug naar huis gekeerd! Eén van hen was op weg naar een trouwerij en was aan boord van een vliegtuig met maar liefst 152 medepassagiers.
OMG!11!! Dit gaat helemaal fout!!!!1!11 WE GAAN ALLEMAAL DOOD.
Zoals Dan Drezner opmerkt doet zelfs het Witte Huis mee aan deze angstzaaierij. President Obama stelt bijvoorbeeld een 'Ebola Tsaar' aan die er alles moet doen om deze vreselijke ziekte te bestrijden. Er zijn zelfs magazines die mensen oproepen om in paniek te raken. Ook Republikeinse senatoren doen daar dapper aan mee. 
De hierboven genoemde Drezner vindt dat net zo bespottelijk als ik, maar heeft nog iets van hoop op een goede afloop (niet alleen qua het beperken van ebola-doden, maar ook qua reactie van het grote publiek): medische instanties, ziekenhuizen, artsen en verpleegkundigen passen zich razendsnel aan en worden steeds beter in het behandelen van ebola-patiënten. Misschien dat er een kans is dat zij de zaak zo snel onder controle hebben, schrijft Drezner, dat de paniek nog enigszins in de hand kan worden gehouden.
Leuk, maar ik vrees wat dat betreft het ergste. Ik maak me minder zorgen over ebola zelf dan over de paniekerige reacties van hele volksstammen. Nog even en de hele wereldhandel wordt platgelegd omdat zij zo nerveus zijn.
Doe normaal. Ja, ebola is een verschrikkelijke ziekte, maar het is absoluut niet onmogelijk om dit virus effectief te bestrijden. Zelfs Nigeria en Sengal kunnen dat - het laatste land is nu ook ebolavrij verklaard door de World Health Organisation. Als zij het kunnen moet het geen enkel probleem voor westerse landen zoals Amerika en ook Nederland zijn om dat kunstje te herhalen.
Volg Michael op Twitter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten