Foodwatch of voedselverbiedfetisjisme?

Geen categorieokt 30 2014, 15:00
Boterhammen met hagelslag zijn Satan, aldus sneue linkse clubjes.
Eerder dit jaar mocht ik in discussie over voedsel bij een EO-programma. Ik zat in een team met vakmensen uit de voedselindustrie, maar tegenover mij bevond ik voornamelijk activisten van clubjes die zich opwierpen als grote redders van de gezondheid van de Nederlandse burgers. Maar ze waren helemaal niet uit op het beschermen van Nederlandse burgers. Het waren mensen die zich voornamelijk bezighielden met het verbieden van al het voedsel dat geen sociaal-democratisch seal of approval krijgt. Zodoende
Hoe dan ook, één van de clubjes waartegen ik debatteerde was Foodwatch. En laat het nu voor mij dan ook geen verrassing zijn dat het ook vandaag weer Foodwatch is dat zich weer eens van z'n meest verbiedende, betuttelende en belerende kant liet zijn. Kennelijk zijn ze erin geslaagd om basisschoolkinderen weg te houden bij "schadelijk" voedsel als pindakaas, hagelslag en smeerkaas:

Onder druk van lobbyclub foodwatch kunnen kinderen dit jaar tijdens het Nationaal Schoolontbijt op 3 november hun brood niet meer beleggen met hagelslag. Foodwatch, een voedselwaakhond die voortkomt uit GreenPeace, heeft net zo lang lopen zeuren tot het traditionele Hollandse beleg van het ontbijtmenu is geschrapt. Datzelfde geldt voor pindakaas, dat volgens de activisten ook al niet gezond zou zijn.

Foodwatch trok vorig jaar aan de bel over het ongezonde karakter van het Nationaal Schoolontbijt. Behalve hagelslag kregen de kinderen zoute smeerkaas en sinaasappelsap uit pak voorgeschoteld. „Niet gezond ontbijten was het credo, maar 'wie betaalt, bepaalt'”, aldus foodwatch.

Foodwatch (en Greenpeace) hebben dikwijls de mond vol van het beschermen van burgers, maar ze vergeten het allerbelangrijkste onderdeel van het burgerschap daadwerkelijk veilig te stellen: zelfbeschikkingsrecht. Foodwatch lijkt niet in te zien dat verreweg de meeste ouders en kinderen verantwoordelijk genoeg zijn om ook zonder belerende organisaties te bepalen wat gezond is, wat niet, en in welke mate je die hele lekkere (doch ongezonde) maaltijden toch kan verorberen.
Daarmee is het een hooghartige groep die zonder blikken of blozen tegen ouders zegt: wij weten beter wat goed is voor jullie kinderen dan jullie zelf. En zonder te vragen grissen ze dat onderdeel van de opvoeding uit de ouderlijke handen.
Het wordt echt de hoogste tijd dat Foodwatch en hun moederorganisatie Greenpeace niet meer worden toegestaan aan lobbytafels. Dit zijn geen organisaties die het beste voor hebben met de burger, maar alleen maar uit zijn op het beperken van vrijheden. Laat dit Nationaal Schoolontbijt de allerlaatste keer zijn dat Foodwatch zaken in het publieke domein heeft weten te veranderen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten