Heldhaftige ebola-verpleger keert terug naar Sierra Leone

Geen categorieokt 19 2014, 21:00
Kan deze man een medaille krijgen?
De 29-jarige Britse verpleger Will Pooley kreeg ebola, werd ervoor behandeld met een experimenteel medicijn, herstelde en... is meteen weer teruggegaan naar Sierra Leone. Wat een held.

"Ik heb eerder gekozen om naar Sierra Leone te gaan om tegen ebola te vechten. Dat was de juiste keuze en dat is nog steeds de juiste keuze", vertelt hij in een tegen The Guardian vlak voor zijn vertrek richting het Afrikaanse land.

"Ik heb mensen een verschrikkelijke dood zien sterven. Ik heb wat onplezierige symptomen gehad die in het niet vallen vergeleken met de ergste fase van de ziekte. Er sterven steeds meer mensen. Ik kan niet toekijken en niets doen."

in september werd Pooley ontslagen uit het ziekenhuis nadat hij enige tijd ernstig ziek was geweest. Zoals iedere andere patiënt met ebola vreesde hij voor zijn leven; dit kon weleens einde oefening betekenen. Gelukkig voor hem kreeg hij een experimenteel medicijn (ZMapp) toegediend. Ongelooflijk of niet sloeg het medicijn aan.
Een gemiddeld mens zou in zijn handjes knijpen en daarna lekker thuis blijven. Zeker omdat je normaal gesproken in Groot-Brittannië ook wat meer kan verdienen dan in Afrika. Pooley dus niet. Hij gaat gewoon terug - ook al is het helemaal niet zeker dat hij niet nog een keer besmet wordt. Men gaat ervan uit dat je als je eenmaal hersteld bent van ebola een tijdlang veilig bent, maar zeker weten doen experts het niet.
Zo blijken er toch nog moderne helden rond te lopen in de wereld. Kan iemand deze man een medaille geven? Queen Elizabeth, ik kijk vooral naar u.
Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten