Het ISIS van Nigeria lijkt niet te stoppen

Geen categorieokt 23 2014, 16:00
Boko Haram. Ongehinderd door westerse interventie kunnen deze vrienden van ISIS zoveel wreedheden plegen als ze maar willen.
Terwijl de ongekend wrede islamitische strijders van ISIS flink tegengas krijgen van verschillende Koerdische strijders, een internationale coalitie en het Syrische leger, gaat het er in Nigeria toch anders aan toe.
De situatie is er niet minder schrijnend: een plunderend en barbaars leger probeert iedere vorm van verlichting die zich heeft genesteld in het Afrikaanse land te doven en een donker en duister islamitisch rijk van wreedheden te vestigen:

In Nigeria zijn opnieuw tientallen vrouwen en meisjes ontvoerd, vermoedelijk door leden van de terreurgroep Boko Haram. Dat meldt BBC.

De ontvoeringen in de Nigeriaanse staat Adamawa zijn vooralsnog niet bevestigd door de autoriteiten, maar volgens inwoners van de staat vonden de ontvoeringen plaats een dag nadat het Nigeriaanse leger een wapenstilstand had gesloten met de terreurbeweging.

Het lot van deze vrouwen is niet best. Niet alleen verkeren zij in levensgevaar, maar ook zullen zij waarschijnlijk dagelijks worden blootgesteld aan verkrachtingen en andere vormen van lichamelijk misbruik. Als deze vrouwen ooit nog levend vandaan komen uit deze hel, zullen zij voor het leven getekend en getraumatiseerd zijn.
Want misschien nog wel het meest genante aan de situatie met Boko Haram is, is dat de organisatie kennelijk vrijspel heeft. De regeringstroepen zijn net sterk genoeg om te zorgen dat ze niet het hele land kunnen overnemen, maar men ontbeert de krachten om de islambarbaren te verdrijven uit het noorden van het land.
Wat zich op diplomatiek vlak heeft afgespeeld in de afgelopen week is ook al van tenenkrommend allooi: de regering beweert een wapenstilstand te hebben ondertekend met de organisatie, maar ondertussen heeft Boko Haram nog geen enkel moment getoond die wapenstilstand te erkennen of te honoreren. Men gaat gewoon door met het bestoken van regeringstroepen en het ontvoeren en martelen van burgers. De regering, ondertussen, houdt vast aan de wapenstilstand.
Het is een genante vertoning, en geeft aan dat het Westen zich eens zal moeten gaan buigen over deze lieden. Het is namelijk al met al nogal de vraag hoe lang de wereld zich nog exclusief kan blijven richten op ISIS in Irak en Syrië. Vroeger of later zal ook zusterorganisatie Boko Haram te groot en te machtig zijn geworden om nog langer te kunnen negeren. Want ondanks dat de terroristen nu voornamelijk Nigerianen vellen, laat hun einddoel niks te wensen over. Boko Haram betekent immers letterlijk: 'de westerse educatie is een zonde.'
Het laat dus geen enkele twijfel bestaan wie de werkelijke vijanden zijn van deze club. Eens zullen we dit moeten erkennen en het hoofd bieden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten