Hong Kong blijft strijden voor meer democratie

Geen categorieokt 01 2014, 15:00
De inwoners van Hong Kong strijden geweldloos voor meer vrijheid en democratie. Ze verdienen onze steun.
Voor wie het nieuws de afgelopen dagen een beetje volgt, weet inmiddels wel wat er speelt in Hong Kong. Voor wie het nieuws niet heeft gevolgd of voor wie de Volkskrant leest een korte samenvatting: de voormalige Britse kolonie Hong Kong is sinds 1997 onderdeel van China. De inwoners van Hong Kong (7 miljoen) zijn zeventien jaar later bang dat China langzaam maar zeker meer zeggenschap wil over de Speciale Administratieve Regio die Hong Kong nu is.
China wil niet dat er vrije verkiezingen komen in Hong Kong in 2017. Dat is waarom Hong Kongers onder de vlag van Occupy Central nu al dagen massaal de straat op gaan om te demonstreren. Ze willen dat chief executive van Hong Kong Leung Chun-ying - die in hun ogen te Beijing-gezind is - aftreedt en dat er alsnog vrije verkiezingen worden uitgeschreven waar iedereen aan mee kan doen, en niet slechts twee of drie kandidaten die door Beijing zijn uitgekozen - en die dus Beijing-gezind zijn. Citaat:

Als de leider van de stad Leung Chun-ying niet uiterlijk donderdag aftreedt, worden de protestacties uitgebreid en gaan de demonstranten ook overheidsgebouwen bezetten.

Ik heb de demonstraties van de afgelopen dagen in de gaten gehouden. Ik heb talloze nieuwsberichten gelezen, eindeloos veel tweets met foto's voorbij zien komen, en heel veel filmpjes bekeken. Ik kan maar één conclusie trekken en dat is dat de inwoners van Hong Kong een nobele vrijheidsstrijd voeren, een strijd die wij in het vrije en democratische Westen moeten steunen waar wij maar kunnen.
De demonstranten hebben misschien de naam niet mee. Occupy doet denken aan links tuig van de richel dat het kapitalisme wil afschaffen. Daar heeft Occupy Central echter helemaal niks mee te maken. Ze willen juist af van het onderdrukkende communistische systeem. Het volk van Hong Kong wil maar één ding en dat is dat Hong Kong op een democratische manier wordt bestuurd en dat de chief executive door het volk wordt gekozen, niet door een comité van de communistische partij van China. Is that too much to ask?
We moeten niet vergeten dat Hong Kong geen China is; het volk van Hong Kong heeft een compleet eigen identiteit. Een Hong Konger een Chinees noemen is zelfs een belediging. De demonstranten zijn nergens zo vreedzaam als in Hong Kong. Heel bewonderenswaardig. Kijk zelf maar eens naar de foto's en de filmpjes. Ze mijden geweld, ze ruimen de troep van de straten op en ze roepen dag in, dag uit op tot een vredige demonstratie. En dat is precies wat ze doen. Daar ik heb ontzettend veel respect voor.
Volg Frank Verhoef op Twitter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten