Iran executeert vrouw die zichzelf verdedigde

Geen categorieokt 25 2014, 21:00
In Iran moet een vrouw zich laten verkrachten.
Dit soort wanpraktijken kunnen echt alleen maar plaatsvinden onder een fundamentalistisch islamitisch regime. Nergens anders zou een vrouw geëxecuteerd worden omdat ze zich verdedigde tegen een verkrachtingspoging.

Iran heeft zaterdag een 26-jarige vrouw geëxecuteerd, die schuldig was bevonden aan de moord in 2007 op een oud-medewerker van het ministerie van Inlichtingenwerk. Mensenrechtenorganisaties hadden druk uitgeoefend op Iran om de doodstraf tegen Reyhaneh Jabbari niet te voltrekken. Jabbari heeft steeds gezegd dat de voormalige overheidsmedewerker haar seksueel wilde misbruiken en dat ze uit zelfverdediging handelde.

Volgens Amnesty International zijn er tijdens het strafrechterlijk onderzoek "veel fouten" gemaakt waardoor het vonnis volstrekt ongeloofwaardig was. Dat maakte de Iraanse autoriteiten niets uit; Jabbari moest sterven. Waar haalde ze het lef immers vandaag om zich te verzetten tegen een verkrachtingspoging door een agent van de geheime dienst? Niet zo zeuren, gewoon op je rug gaan liggen en het laten gebeuren.
En anders word je dus keihard vermoord door het regime.
Gisteren had ik de tijd om eens lekker een film te kijken op Netflix. Ik opende de iPad app en ging op zoek naar wat gemakkelijk vertier. Een spannende maar totaal ongeloofwaardige actiefilm ofzo. Al scrollend kwam ik een documentaire tegen die erg interessant leek, maar ook bijzonder serieus. Het ging om Honor Diaries, een documentaire over het leven van vrouwen in islamitische culturen/onder islamitische regimes.
In de Honor Diaries wordt duidelijk gemaakt dat vrouwen in veel islamitische maatschappijen op zijn best tweedeklasburgers zijn, en op zijn slechts als weinig meer worden beschouwd dan dieren. Ze hebben totaal geen rechten; hun hele leven (en dood!) hangt af van de mannen in hun leven... en de regering. 
Het trieste verhaal van Jabbari bevestigt dat eens te meer. Feitelijk is ze niet geëxecuteerd omdat ze iemand om het leven heeft gebracht (de man die haar wilde verkrachten!) maar omdat zij een vrouw was en de dode een man. Ze was rechteloos.
Het is te laat om mevrouw Jabbari nog te helpen, maar als we ons verenigen kunnen we er misschien wel voor zorgen dat andere vrouwen (op termijn) niet eenzelfde lot zullen ondergaan. Hoe? Nou, bijvoorbeeld door het Honor Diaries-project te steunen. U kunt dat doen op een website (zie link hierboven) en op hun Facebook-pagina. U moet het belang hiervan niet onderschatten; deze vrouwen (vaak zelf van islamitische afkomst, maar ook sikhs en anderen - het gebeurt in meer Zuidwest-Aziatische culturen) proberen echt een verschil te maken en andere vrouwen te helpen. 
Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten