ISIS-barbaren winnen weer terrein in Irak

Geen categorieokt 13 2014, 21:00
De islamitische terreurorganisatie ISIS heeft vandaag een legerbasis 130 kilometer ten westen van Bagdad veroverd.
De opmars van ISIS is niet te stoppen, in ieder geval niet als we slechts een paar bommen op de moslimterroristen blijven gooien en verder maar hopen/bidden/wensdenken dat ze vanzelf een keer van de aardbol verdwijnen. ISIS-terroristen hebben vandaag een legerbasis in Hit veroverd, een stad die ruim een week geleden overigens al in handen was van ISIS.

Het is de derde legerbasis in 3 weken die in handen van ISIS is gevallen. De stad zelf werd ruim een week geleden veroverd. Door de gevechten om de stad zijn volgens de VN ongeveer 180.000 mensen op de vlucht geslagen.

180.000 mensen hebben dus moeten vluchten om niet in handen te vallen van ISIS, waarvan de leden ongetwijfeld flink zouden huishouden als er nog mensen zouden wonen: mannen die zich verzetten tegen ISIS zouden worden onthoofd, vrouwen en kinderen zouden worden verkracht, etc. De legerbasis kon makkelijk worden veroverd, omdat het Iraakse leger besloot tot een "tactische terugtrekking":

Voordat de ISIS-strijders de basis innamen, zouden de regeringsmilitairen alle uitrustig en voedselvoorraden hebben weggehaald.

Dat laatste is dan weer een klein lichtpuntje in dit nieuws. Voor de rest is het natuurlijk een drama dat ISIS niet gestopt wordt en steeds meer terrein kan veroveren zonder dat het Iraakse leger, 'gematigde' rebellen en the coalition of the willing er iets aan kunnen doen. Hoewel, dat is niet helemaal waar. We kunnen er iets aan doen (met meer bommen, boots on the ground, plus een visie op de langere termijn voor Irak), we doen het alleen niet. Dat vind ik zeer kwalijk.
Volg Frank Verhoef op Twitter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten