Links Nederland kan wel inpakken: zelfs Piketty is tevreden

Geen categorieokt 31 2014, 9:00
Zelfs de socialistische belastingsverhogingseconoom Thomas Piketty oordeelt over Nederland: er is hier nauwelijks ongelijkheid.
Het kan u eigenlijk lastig zijn ontgaan: er is een nieuwe Karl Marx op de wereld die een grote nivelleringsrevolutie wil ontketenen. De Fransman Thomas Piketty goochelt in zijn boek "Kapitaal in de eenentwintigste eeuw" met cijfertjes en komt dan tot de conclusie: er is teveel ongelijkheid in de wereld. Daarom moeten de rijkeren worden aangepakt, vermogens moeten afgeroomd en hard werken wordt bestraft met grootschalige staatsdiefstal.
Om die reden is Piketty op DDS al meermaals flink door de mangel gehaald (1, 2, 3), maar blijven linkse partijen grote fans van de luidkeelse schreeuwer voor meer staatskundige plundering. GroenLinks haalt de roofprofessor zelfs naar de Tweede Kamer.
Nu dat bezoek nadert, draait Piketty alvast warm in interviews en PR-optredens. Maar wat blijkt? Zelfs deze neostalinist moet toegeven dat het helemaal niet zo slecht gesteld is met de ongelijkheid in ons prachtige Nederland:

Volgende week komt de beroemde 'ongelijkheids'-econoom Thomas Piketty naar Nederland. DFT sprak hem nu al. Lees hier het interview.

In het gesprek met DFT geeft de Fransman aan dat alle verontwaardiging van linkse partijen ten spijt ongelijkheid in Nederland bepaald niet het grootste probleem is.

"Ongelijkheid is niet het belangrijkste probleem", zegt de man die in korte tijd wereldberoemd werd met een boek over inkomens- en vermogensverschillen.

Piketty heeft gelijk: niet alleen doet de Nederlandse overheid al meer dan genoeg om hardwerkende Nederlanders financieel uit te kleden en hun geld te laten terechtkomen bij klaplopers, maar ook is Nederland een perfecte meritocratie. Je kunt zijn wat je wil worden door hard werken. Je mist hier geen onderwijs door je afkomst, en wordt niet buitengesloten vanwege het gebrek aan een aristocratische achtergrond.
Al met al moet ik om het hele gedoe enorm lachen. Zo'n Piketty en z'n meninkje zijn voor mij geen knip voor de neus waard, maar een heel links peleton in Nederland (SP'ers, PvdA'ers, GroenLinksers, BKB'ers, vakbondslieden en uiteraard De Correspondent) hebben maandenlang de man gehypt als de nieuwe Jezus. En zijn verschijning aangegrepen om te pleiten voor de tigveelste belastingverhoging in het land. Nu blijkt dat ze helemaal voor niks al die maanden gedweept hebben met Marx 2.0. Geen beter vermaak dan leedvermaak, nietwaar?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten