'Meer bewapende beveiliging nodig door dreiging jihadi's'

Geen categorieokt 24 2014, 9:00
De recente terreuraanslagen in Canada bewijzen dat we op onze hoede moeten zijn.
De twee recente terreuraanslagen in Canada bewijzen dat ieder land dat meedoet met the coalition of the willing kan rekenen op aanslagen door ISIS-fanboys. Of het nou radicale islamitische bekeerlingen, teruggekeerde Syrië-terroristen of orthodoxe vrijheidshatende moslims zijn, op ieder moment kan één van hen - of een groepje tegelijk - aanslagen plegen in Nederland.
We maken het de terroristen ook wel erg gemakkelijk. Onze beveiliging is één slappe hap. Loop maar eens over het Binnenhof in Den Haag. De beveiligers die de ingangen bewaken van de Tweede Kamer, het ministerie van Algemene Zaken, etc. dragen geen wapens. Het enige dat zij dragen is een V'tje op hun zwarte jasjes die vaak te wijd zitten. Ja, sinds kort staan er hier en daar extra politie-agenten te surveilleren, maar is dat genoeg? Ik betwijfel het.
Sommige mensen, en dan met name ter linkerzijde van het politieke spectrum, deden nogal lacherig over het feit dat honderden Koerden begin deze maand de Tweede Kamer wisten binnen te dringen (omdat een beveiliger even buiten een sigaretje wilde roken). De Koerden hadden immers niks kwaads in de zin en ze kwamen slechts tot de toegangspoortjes. De Koerden zijn het probleem niet. De islamitische terroristen die er alles voor over hebben om zoveel mogelijk Nederlanders te doden, díe zijn het probleem. Die komen onze parlementsgebouwen zo binnen als ze willen.
In De Telegraaf wordt vandaag een pleidooi gehouden voor meer bewapende beveiligers voor overheidsgebouwen. Dat betekent niet dat alle gebouwen honderd procent moeten worden afgezet voor het gewone publiek - het Binnenhof moet gewoon bereikbaar zijn - maar dat betekent wél dat we voorbereid moeten zijn op een eventuele aanslag. Immers, de kans op een aanslag wordt steeds groter. Veiligheidsexpert Michiel de Weger zegt in de krant dat we onze veiligheid op het spel zetten door nog steeds met onbewapende beveiligers te werken. PVV-leider Geert Wilders is het ermee eens:

"Het moet onmogelijk zijn om zomaar een nationaal parlement binnen te lopen. Maar het ís bij ons wel mogelijk, zoals we hebben gezien met de demonstratie van de Koerden. Met gewapende beveiliging geef je de boodschap af: als je hier iets slechts van plan bent, dan overleef je dat niet."

Het is ronduit naïef om te geloven dat wij geen doelwit zijn van islamitische terroristen. Er hoeft er maar één met een AK47-aanvalswapen terug te komen uit Syrië (de AIVD kan ze immers niet allemaal tegelijk in de gaten houden met het veel te lage budget) en we zijn de pineut. Nee, we kunnen niet iedere terrorist tegenhouden, maar we moeten het op z'n minst proberen. Zo'n terrorist moeten we kunnen doodschieten op het moment dat hij zijn wapen trekt. Simple as that. Dat kan nu niet. Laten we alsjeblieft stoppen met doen alsof we in een vlindertuin wonen waar ons niets kan gebeuren.
Volg Frank Verhoef op Twitter: @fverhoef.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten