Mitt Romney 4 president? Nee, nee, nee!

Geen categorieokt 20 2014, 19:00
De Republikeinse partij heeft niks aan de zoveelste 'gematigde' (lees: linkse) Republikein.
Hij probeerde het in 2008 en faalde om überhaupt de nominatie te krijgen namens de Republikeinen. Hij probeerde het in 2012 en verloor de strijd van zittend president Barack Obama. Ik heb het natuurlijk over Mitt Romney. Sommigen, en met sommigen bedoel ik de linkse media en linksige establishment-Republikeinen, hopen dat Romney het voor een derde keer gaat proberen in 2016. Drie keer zou scheepsrecht zijn.
Amerikaanse media speculeren nu al maanden over de mogelijkheid van een derde poging van Romney om president te worden van het machtigste land op aarde. Aan de kant van de Democraten staat al min of meer vast wie de nominatie gaat winnen. Althans, Hillary Clinton is in ieder geval ontzettend populair onder Democraten en linkse media. Het staat eigenlijk wel vast: begin volgend jaar kondigt ze aan dat ze in de race is.
Bij de Republikeinen ligt het speelveld nog helemaal open, al lijkt Romney behoorlijk populair in sommige polls.
Ik geloof er niet in. In 2008 verloor de Republikeinse partij met een gematigde kandidaat (John McCain) en in 2012 opnieuw (Romney). Wat de Republikeinen nodig hebben, is niet de zoveelste gematigde kandidaat, maar een frisse jonge rechtse houwdegen die de conservatieve achterban naar de stembus weet te krijgen. Een Republikein met principes, niet een Republikein die net zo goed een Democraat had kunnen zijn.
Overigens ontken ik niet dat er in het centrum van het politieke spectrum kiezers zijn te winnen. Die kiezersgroep moet niet worden genegeerd, maar dat is echt voor latere zorg. Allereerst moet de Grand Old Party de eigen rechtse achterban serieus nemen. Het establishment van die partij doet net alsof de échte rechts-conservatieven in de partij allemaal gekke radicalen zijn. Dat is een linkse leugen.
Het zijn mensen met het hart op de juiste plaats. De rechtse (Tea Party-)achterban wil een kleinere overheid, lagere belastingen en meer individuele vrijheid. Ik zie niet in wat daar nou mis mee is, behalve als je zelf hartstikke links bent en een Europese verzorgingsstaat wil oprichten in de VS, zoals de Democraten, de linkse media en kennelijk ook het establishment van de Republikeinse partij willen. Dus nee, Romney moet het niet eens proberen, behalve als de Republikeinen wéér acht jaar een Democraat in het Witte Huis willen hebben.
Volg Frank Verhoef op Twitter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten