Nederland eist dat Europa Duitsland ondergeschikt maakt

Geen categorieokt 31 2014, 16:00
Tolwegen zijn inderdaad niet prettig, maar dit gaat Nederland in principe niets aan.
Minister Schultz van Haegen zegt dat ze "op het vinkentouw" zit met haar Duitse collega die verantwoordelijk is voor de aanstaande invoering van een tolsysteem in zijn land. Dit systeem is bedoeld om meer geld binnen te halen voor de overheid, maar er zit een "discriminerende" kant aan: Duitsers krijgen hun tol terug, buitenlanders niet. Nederlanders die naar Duitsland op vakantie gaan... of er zelfs werken zijn het haasje dus.
Schultz vindt dat niet kunnen. Die nare Duitsers ook met hun vreselijke strapatsen! Waar halen ze het lef vandaan om geld te eisen van buitenlanders om over hun wegen te rijden (die ook door hun gefinancieerd zijn en dus niet door Nederlanders)?

Nederland is nog niet tevreden met het plan van Duitsland om tol te heffen, ook al is het voornemen om tol op lokale en provinciale wegen te heffen deze week geschrapt. Minister Schultz van Infrastructuur en Milieu heeft dat duidelijk gemaakt aan haar Duitse collega Dobrindt. De Europese Commissie moet een uitspraak doen over het Duitse plan, en dan vooral kijken naar de discriminerende werking voor niet-Duitse Europeanen, zegt Schultz. "En ondertussen zit ik continu op het vinkentouw en spreek ik met mijn Duitse collega".

Dit is bijzonder typerend voor de meeste Europese overheden. Er wordt ontzettend geklaagd en gezeurd als de Europese Commissie zich met het eigen land bemoeit, maar als een ander land even kan worden aangepakt is dat prima. Dan is een grote, bemoeizuchtige EU die soevereine staten de wet voorschrijft geen enkel probleem. Sterker nog, als de megalomane bureaucraten in Brussel op zo'n moment wat meer macht en gezag vragen wordt het verzoek onmiddellijk gehonoreerd. Want tsja, een ander is dan de pineut en dat is prima in orde.
De redenering van Schultz raakt kant noch wal. Onze oosterburen hebben het natuurlijke recht om tol te vragen als ze dat willen. Hun wegen zijn namelijk van hen, niet van Nederland - en al helemaal niet van de Europese Commissie. Als wij Nederlanders het niet aardig vinden dat wij opeens tol moeten betalen kunnen we dat aankaarten bij Berlijn, onderhandelingen openen, en er het beste van hopen. Wat we vooral niet moeten doen is de EC inschakelen in een poging om Duitslands soevereiniteit voor eens en altijd af te schaffen.
Schultz moet zich schamen. Je lost dit probleem samen met Berlijn op, de Europese Commissie moet je er helemaal niet eens bij willen betrekken.
Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten