Nederland is Syrië ISIS-bestrijding verschuldigd

Geen categorieokt 09 2014, 15:00
Rutte II ziet nog steeds geen volkenrechtelijk mandaat om in Syrië op te treden. Ondanks dat ook Nederlanders de boel daar verzieken.
Het kabinet blijft stellig in de weigering de toegezegde militaire steun aan het Irakese leger ook uit te breiden naar Syrië. De VVD en PvdA blijven maar hameren op dat zogeheten volkenrechtelijk mandaat, en laten als gevolg daarvan Kobani gewoon over aan de wolven:

In de Syrische grensstad Kobani is een humanitaire noodsituatie, maar internationaal is er geen overeenstemming over welke gevolgen hieraan moeten worden verbonden. Dat schrijft het kabinet woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Er kan in een dergelijke noodsituatie militair worden ingegrepen, ook zonder een resolutie van de VN-Veiligheidsraad. Maar bij een ,,dergelijk vergaand politiek besluit'' vindt het kabinet dat de internationale gemeenschap eensgezind moet optreden en die eensgezindheid is er niet.

De situatie waarbij verwezen wordt naar het rapport van de commissie-Davids uit 2010 wordt met de dag meer gekunsteld, want het kan nooit de bedoeling zijn geweest van de commissie destijds om een volk dat met genocide wordt bedreigd domweg de rug toe te keren. De toenmalige commissie, die rechtmatigheid voor het steunen van de Amerikaanse Irak-invasie in 2003 moest onderzoeken, wordt nu als excuus gebruikt om het een punt te kunnen maken over PvdA-standvastigheid.
Maar door deze hele discussie over het volkenrechtelijk mandaat, wordt het belangrijkste volkenrechtelijk mandaat vergeten: dat van Nederland. Want Nederland heeft mijns inziens een verantwoordelijkheid tegenover Syrië. De Islamitische Staat en al-Nusra die nu al jaren huishouden op Syrisch terrein zijn immers niet zomaar clubjes buitenlanders, want er vechten immers ook een niet te onderschatten aantal Nederlandse jongeren mee.
En hier komt verantwoordelijkheid om de hoek kijken: want het waren de Nederlandse inlichtingendiensten die deze radicaliserende jihadisten niet snel genoeg in de kraag konden vatten, en het was het Nederlandse openbare ministerie dat deze types niet snel genoeg achter de tralies kreeg.
Nu zijn terroristen als Shaam (zie bovenstaande afbeelding) bezig met het terroriseren en destabiliseren van Syrië, het doden van onschuldige burgers, het vernietigen van cultureel erfgoed en het herinvoeren van een Middeleeuws idee van strafrecht. Het ongemakkelijke? Shaam komt uit Arnhem.
Met andere woorden: de Nederlandse overheid heeft fouten gemaakt. Nu maakt iedereen fouten, ook overheden, maar de consequentie van deze fouten is gewoon dat er meer koppen worden gesneld van christenen, Koerden en yezidi's. Nederland moet dus verantwoordelijkheid nemen voor deze miskleunen en zo goed en zo kwaad proberen de fouten te herstellen. Dat wil zeggen: zorgen dat de uit Nederland afkomstige moordenaars weer uit Syrië worden geplukt. En als dat niet mogelijk is, moet het vuur op ze worden geopend.
Dat is de verplichting van Nederland als beschaafd land tegenover de burgerbevolking van een andere staat. Dus ophouden met lafjes verstoppen achter een vier jaar oud rapport, en laat die Nederlandse F16's ook zo nu en dan eens boven Kobani vliegen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten