Nederland moet 642 miljoen euro extra dokken aan Brussel

Geen categorieokt 24 2014, 8:00
Mark Rutte doet net alsof hij verrast is.
Nederland is een van de grootste nettobetalers van alle Europese lidstaten. En toch moeten we nog eens honderden miljoenen euro's extra afdragen aan Brussel, alsof we een melkkoe zijn die op ieder moment aan de tepels kan worden getrokken om er wat uit te krijgen.
Het gaat om een bedrag van 642 miljoen extra over afgelopen jaar. 642 miljoen euro die we beter kunnen steken in, ik noem maar wat, Defensie, veiligheid (AIVD en politie) of het verlagen van de accijnzen op benzine en diesel. Het geld zouden we zelfs nog beter kunnen uitdelen in een loterij met gratis tickets voor iedere Nederlander dan dat we het storten naar Brussel.
De extra afdracht van Nederland heeft Brussel op een zeer gewiekste wijze geregeld. Logisch, want iemand moet toch het riante salaris (23.000 euro per maand) van de nieuwe vicevoorzitter van de Europese Commissie gaan betalen. Citaat:

De naheffing uit Brussel komt er omdat ook in Europa een nieuwe wereldwijd toegepaste rekenmethode wordt gehanteerd waardoor de Nederlandse economie veel groter is dan eerder berekend.

De afdracht aan Brussel is een percentage van het bruto binnenlands product. Omdat de Nederlandse economie groter is door de nieuwe rekenmethode, stijgt ook de afdracht.

Premier Rutte doet net alsof hij verrast is door het nieuws. Hij zegt dat de naheffing voor Nederland komt als "een onaangename verrassing en roept heel veel vragen op". Volgens Rutte zal de kwestie tot op de bodem worden uitgezocht. Ja, ja. Dat laatste geloof ik niet - Nederland zal het totale bedrag gewoon moeten ophoesten. Dat Rutte is verrast, geloof ik ook niet:
Rutte wist allang dat dit eraan zat te komen. Of we hebben een bijzonder slecht geïnformeerde premier, dat kan natuurlijk ook.
Hier komt het op neer. De hoge heren in Brussel zijn geldverslindende en geldverkwistende rupsjes-nooit-genoeg. Wij betalen miljarden per jaar en nog is het niet genoeg. Een échte premier van Nederland zou de herverdelingsmachine van Brussel een halt toeroepen. Tot hier en niet verder. En anders stappen we er gewoon uit. Helaas hebben we een premier die juist alles doet om in het gevlei te komen bij die lui.
Volg Frank Verhoef op Twitter: @fverhoef.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten