Waarom Emile Roemer een beroerde SP-leider is

Geen categorieokt 09 2014, 21:00
Emile Roemer weet niet te profiteren van de fouten van de PvdA.
De PvdA laat de laatste maanden heel wat steken vallen. De sociaal-democraten zijn voor steeds minder mensen dé linkse partij van Nederland. Ruimte genoeg dus voor andere linkse partijen om in dat electorale gat op links te springen, zou je denken. Dat is nou echt iets voor de SP, de partij die traditioneel nog linkser is dan de PvdA, toch? Kennelijk niet:

Als we kijken naar de verschuivingen in de landelijke voorkeur, zien we dat de SP in een maand tijd 5 zetels heeft verloren. In de Ipsos Politieke Barometer van 2 weken geleden kwam al naar voren dat Roemer er iets minder goed op stond bij de kiezer. Het lijkt erop alsof de partij al enige tijd moeite heeft zich te onderscheiden en niet weet te profiteren van de misstappen van haar voornaamste concurrent, de PvdA.

In de peiling van Ipsos staat de SP op 15 zetels, net zoveel zetels als de socialisten nu in de Kamer hebben. Emile Roemers partij weet dus zelfs niet één zeteltje af te pakken van de PvdA, terwijl die partij in de meeste peilingen rond de 12 zetels schommelt. Niet één. Tjonge. Dat kan twee dingen betekenen. Of de SP is uitgespeeld in Nederland of Roemer is een waardeloze partijleider.
Ik geloof graag dat beide dingen waar zijn, maar van het laatste weet ik in ieder geval zeker dat het waar is. Roemer had zijn cijfers niet paraat tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen, net als tijdens de verkiezingen in 2012. Dat is dodelijk. Oké, de SP-leider hoeft nog niet naar huis van zijn partij - er zit immers geen potentiële opvolger in zijn fractie - maar nog zo'n uitglijder en het is over en uit voor Roemer.
Hier komt het op neer. Geen enkele partijleider op links (van SP tot D66) kan zichzelf serieus nemen als 'ie niet eens een klein beetje weet te profiteren van het feit dat een andere linkse partij (de PvdA in dit geval) een langzame dood sterft.
Volg Frank Verhoef op Twitter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten