Ouders Kassig smeken ISIS om hun zoon vrij te laten

Geen categorieokt 05 2014, 16:00
Je kunt je er iets bij voorstellen, maar je moet dit niet doen.
De ouders van de Amerikaanse gijzelaar Peter Kassig hebben een video gemaakt waarin ze de extremisten van ISIS oproepen om hun zoon te laten gaan. Kassig verscheen onlangs in de video waarin de Brit Alan Henning onthoofd werd. Hij zou het volgende slachtoffer zijn als Amerika haar aanvallen op ISIS-doelen niet onmiddellijk zou staken.
Hier is de video van de ouders:
Peters vader noemt zijn zoon "Abdul Rahman," niet Peter. De reden? De man die zijn leven ten dienste heeft gesteld van het helpen van anderen - onschuldige burgers - heeft zich enkele jaren geleden bekeerd tot de Islam. Hoewel de moeder geen moslima is heeft ze er in de video wél voor gekozen om een hoofddoek te dragen, dit ongetwijfeld uit 'respect' voor de gevoeligheden van ISIS-terroristen. Ook zij spreekt haar zoon kalm toe, op een ongelooflijk lieve manier. Ze vertelt hem dat ze van hem houdt en dat ze graag wil dat hij wordt vrijgelaten. Ook maakt ze duidelijk dat ze hem en zijn werk respecteert, en dat ze hem binnenkort weer in haar armen wil sluiten.
Deze situatie is natuurlijk bizar. ISIS zegt een islamitische organisatie te zijn maar staat nu dus op het punt om een mede-moslim te onthoofden, dit puur en alleen omdat hij de Amerikaanse nationaliteit heeft... en wellicht omdat hij geen zin heeft om een eed te zweren aan 'kalief' Abdu Bakr al-Baghdadi. Het bewijst maar weer eens dat ISIS eigenlijk alleen maar vijanden heeft: zowel moslims als niet-moslims moeten eraan geloven zolang ze het dictatoriale gezag van Al-Baghdadi niet erkennen.
Hoewel ik het me erg goed kan voorstellen dat Kannigs ouders deze oproep doen - je doet immers alles om het leven van je kind te redden; er is voor ouders niets ergers dan hun kind te verliezen - hadden ze deze video niet moeten opnemen. Het geeft ISIS namelijk bijzonder veel macht; het betekent dat ze de terroristische organisatie serieus nemen en misschien zelfs zien als internationale partner waar zaken mee kunnen worden gedaan.
Helaas is ISIS een terroristische organisatie. Het westen kan het zich niet veroorloven om die extremistische groep op een normale manier te benaderen.
Tenslotte: als Kassig vrijkomt is dat natuurlijk fantastisch voor hem... maar het geeft ISIS ook meteen een pr-overwinning. Daardoor zouden ze hun reputatie in de moslimwereld namelijk oppoetsen (hoe gek het ook klinkt: er zullen dan soennitische moslims zijn die zeggen, 'zie, ze sparen soennieten!'). Zelfs in het best mogelijke scenario zijn de gevolgen dus buitengewoon negatief (er zal in Kassigs plaats gewoon een ander vermoord worden, maar dan een niet-moslim).
Het mag dus weliswaar begrijpelijk zijn dat Kassig ouders dit doen, maar verstandig is het niet. Wat ze wél zouden kunnen en moeten doen is president Obama op zijn hart drukken dat hij moet ingrijpen en dat er alles aan moet worden gedaan om het leven van hun zoon te redden door hem te bevrijden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten