Pechtold solliciteert gretig naar ministerspost

Geen categorieokt 19 2014, 12:00
D66-leider Alexander Pechtold wil minder "bestuurlijke drukte" in Nederland.
De nieuwste actie van Pechtold, een oproep aan het kabinet bij tv-programma WNL op Zondag, leest als een open sollicitatie voor een ministerspost:

Het kabinet moet alsnog het aantal provincies, gemeenten en waterschappen terug gaan dringen. Met het geld dat dit oplevert, kunnen de belastingen omlaag.

En niet zomaar een ministerspost, nee, die van Binnenlandse Zaken. De leider van D66 richt zijn pijlen op de toch al zeer zwakke minister Ronald Plasterk. In de ogen van Pechtold heeft de PvdA'er het snijden in bestuurslagen vast laten lopen. En dus:

Hij roept hem op er alsnog werk van te maken.

Drie dagen geleden kwamen D66 en CDA aanzetten met de gezamenlijke eis dat het kabinet moet bezuinigen op de uitgaven zodat de belastingen omlaag kunnen (ja, ja, zou het echt?). Nu komt Pechtold met deze voorstellen die Plasterk laat liggen. Dat doet Pechtold echt niet alleen voor zijn lol en omdat hij het allemaal zo belangrijk vindt, nee, hij doet dit omdat hij zelf aan de knoppen wil zitten.
De kans daarop komt steeds dichterbij. In maart zijn de Provinciale Staten-verkiezingen die dit kabinet gaat verliezen. Dan heeft het kabinet twee opties: opstappen en nieuwe verkiezingen uitschrijven (die desastreus zullen uitpakken voor beide coalitiepartijen) of nieuwe partijen bij het kabinet betrekken om een meerderheid in de Eerste Kamer veilig te stellen en zo aan de macht te blijven.
Pechtold kijkt verlekkerd naar wat 2015 zijn partij gaat brengen. Echter, D66 is wel vaker tot grote hoogten gestegen in de peilingen, en als de D66-leider er nu weer niet in slaagt zijn partij in een echte machtspositie in Den Haag te manoeuvreren (hij probeert het al zo lang), dan is het over en uit voor hem. Dan wordt hij burgemeester van een middelgrote gemeente ergens in de provincie. Kortom, het is nu alles of niets voor kereltje Pechtold.
Volg Frank Verhoef op Twitter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten