Piet blijft in meeste gemeenten gewoon Zwart

Geen categorieokt 31 2014, 18:00
Ik word er bijna emotioneel van.
Nederlanders hebben zich de afgelopen decennia veel van hun cultuur laten afpakken, maar blijkbaar trekken we op dit moment écht de grens. Volgens de NOS loopt de discussie over Zwarte Piet namelijk weliswaar hoog op (in grachtengordelkringen), maar zullen maar een handvol gemeenten het uiterlijk van de helper van de sint daadwerkelijk veranderen.

De meeste organiserende comités zeggen dat de discussie in hun gemeente niet speelt en dat er daarom niets wordt aangepast. Toch is Piet in een behoorlijk aantal plaatsen de afgelopen jaren wel al iets van uiterlijk veranderd. Dikke rode lippen en oorringen zijn vaak niet meer te zien en kroeshaar maakt plaats voor andere haardrachten. Een ding blijft: de donkere kleur. Het ene comité spreekt van 'chocoladebruin', de ander houdt het op 'pietzwart'.

Hoera dus voor de provincie. Goed bezig jongens (en meisjes)! We hebben onze cultuur al grotendeels ingeleverd, als we Zwarte Piet (en hagelslag, in vredesnaam zeg, hoe komen ze daar nu weer bij?) ook nog afschaffen kunnen we ons land beter helemaal opdoeken en Nederland officieel uitroepen tot een provincie van de Verenigde Staten van Europa. Dat project kan immers ook alleen maar doorgaan als individuele lidstaten hun cultuur vaarwel zeggen.
Jammer genoeg zijn er ook een paar gemeenten die zich wél laten beïnvloeden door professionele racismeroepers. Zo is er bijvoorbeeld Gouda, de stad waar de landelijke intocht over 16 dagen plaatsvindt. Die stad maakte eerder bekend dat er stroop- en kaaspieten mee zouden lopen in de optocht. Ook in Amsterdam zijn ze helemaal aan het doordraaien (hoewel gelukkig iets minder dan in Gouda): daar komen er roetpieten bij. Dat zijn Pieten die wat roetvegen op het gezicht hebben, maar verder blank zijn. In Haarlem duiken er voor het eerst bloemenpieten op (ja, echt waar) en in Schoonhoven en Aalten worden er speciale "themapieten ingezet."
Opdracht aan mensen die in die steden/gemeenten wonen: zet uw huis vandaag nog te koop. Daar wil je toch niet bijhoren? Wat een laflendige bende van zwakkelingen heeft het daar voor het zeggen? 
Overigens vraag ik me nu wel af of zwarte Nederlanders wel mee kunnen doen aan dit feest door Piet te worden. Worden zij dan blank geschilderd? Of geel? Groen, rood, in bloemetjesmotief? Ik kan me het niet voorstellen dat ze gewoon hun eigen huidskleur mogen laten zien, dat is immers "racistisch!"
Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten