Schaamteloos: directeur Stichting ALS jat bijna 100.000 euro

Geen categorieokt 08 2014, 15:00
De Stichting ALS Nederland heeft directeur Eric Nolet ontslagen omdat hij 92.000 euro wilde jatten.
Wat is dat toch met goede doelen en zelfverrijking? Het lijkt wel iedere keer raak. Nu weer bij de Stichting ALS Nederland, waarvan de directeur Eric Nolet heeft geprobeerd maar liefst 92.000 euro in eigen zak te stoppen. Hier geen flauwe grappen over de Ice Bucket Challenge en iets met een ijskoude douche, want dit is een bloedserieuze zaak. Dit is namelijk opnieuw slechte publiciteit voor alle goede doelen in Nederland.
Hoe Nolet probeerde zoveel geld te jatten? Hij stortte doodleuk 92.000 euro op zijn eigen rekening. De accountant van de stichting ontdekte de diefstal begin dit jaar. Er werd meteen actie ondernomen, aldus Arnout Bloys van Treslong van de raad van toezicht tegen Elsevier: "Eind januari ontdekte onze accountant dat de toenmalige directeur 92.000 euro naar zijn eigen rekening had overgemaakt. We hebben hem binnen drie dagen op non-actief gezet."
Het geld is uiteindelijk terugbetaald en er is een nieuwe directeur aangenomen, maar dit is natuurlijk supertriest. Nolet, die inmiddels dus geen directeur meer is, reageert in totale paniek op het nieuws:

"Ik ben even volledig de weg kwijt. Een schuldzaak is absoluut niet aan de orde. Er is alleen sprake van foute overboekingen, die meteen terug zijn gestort. Er is geen seconde sprake van verduistering geweest."

De bestuursvoorzitter van de stichting zegt nu: "We hebben hiervan opgestoken dat we de touwtjes nog strakker in handen moeten houden. Dit was een hard leermoment." Inderdaad ja. Dat de directeur blijkbaar de mogelijkheid had om - zonder enige controle vooraf - bijna een ton naar zijn eigen rekening te storten, lijkt me niet verstandig. Het is te hopen dat de nieuwe directeur die mogelijkheid niet heeft.
Dit is overigens niet alleen een "hard leermoment" voor de Stichting ALS Nederland, maar een keihard leermoment voor alle goede doelen in Nederland. Als ze nog enigszins geloofwaardig willen zijn voor het grote publiek, that is.
Volg Frank Verhoef op Twitter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten