Stop toch eens met die Bijbelnieuwlichterij

Geen categorieokt 23 2014, 19:00
Bijbel voor mannen, Bijbel voor vrouwen. Bijbel in peutertaal. Stop toch met die verloedering!
Misschien komt het vreemd over dat een verstokt atheïst zoals ondergetekende hier zo’n sterke mening over heeft, maar dit moet me even van het hart. Want ik geloof dan wel niet in God, maar dat wil niet zeggen dat ik een grote aversie heb tegen de Bijbel. Integendeel: het is en blijft het bestgelezen boek uit de geschiedenis en heeft een ontegenzeggelijk grote invloed gehad op de Westerse cultuur. In ons denken, in onze kunst en zelfs in onze taal. Het Nederlands - en zeker onze collectie spreekwoorden en rijke scala aan figuurlijk taalgebruik - had er significant anders uitgezien als de Lage Landen nooit gekerstend zouden zijn geweest.
Veel van deze religieuze en quasi-religieuze ontwikkelingen die de geschiedenis van Nederland bepaald hebben zijn gebeurt aan de hand van één Bijbel: de zogeheten Statenvertaling. Het is voor onze contreien verreweg de meest invloedrijke en gezaghebbende versie van Gods woord geweest. Dat is dus iets om te koesteren en te bewaren. De Statenvertaling weggooien staat dus gelijk aan het onherstelbaar beschadigen van de verbinding van het hedendaagse Nederland met diens roemruchte geschiedenis. Maar anno 2014 is er een generatie new age-christenen opgestaan die kennelijk maar al te graag de eigen glorie wegpoetst. Zie hier het nieuwe postmoderne ‘genderideetje’: de Mannenbijbel en de Vrouwenbijbel. Vreselijk, dit:

Lezen mannen de Bijbel anders dan vrouwen? Jazeker, denkt bijbeluitgever Jongbloed uit Leeuwarden. Volgend jaar komt het bedrijf daarom met een heuse 'Mannenbijbel' en 'Vrouwenbijbel'. Het zijn speciale edities voor hem en haar van de in behoudende protestantse kringen uiterst populaire Herziene Statenvertaling (HSV).

Over de inhoud wil Jongbloed nog niets zeggen omdat 'het concept' nog 'in ontwikkeling' is. "Het is een Bijbel die aansluit bij de leefwereld van mannen en vrouwen", is alles wat uitgever Klaas van der Kamp erover kwijt wil.

Tel deze nieuwe genderbijbel op bij de Bijbel in Jip en Janneke-taal die onlangs uitkwam en je snapt: het culturele verval is ingezet. En dat valt vies tegen. Want uitgerekend de religieuze krachten die eeuwenlang zo ongelofelijk vormend zijn geweest voor Nederland, lopen nu juist voorop in de afbraaktaptoe.
Bizar, dit allemaal. Moet ik als atheïst nu degene zijn die voor de onverminkte Statenvertaling in de bres springt?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten