Uitbreiding van de anti-ISIS-missie?

Geen categorieokt 02 2014, 19:00
De F16's hebben hun basis in Leeuwarden nog niet verwisseld voor het luchtruim boven de 'Islamitische Staat', of er is alweer een sterke roep om uitbreiding van de missie.
Terwijl de inkt van de mission statement van de Nederlandse F16's die in Irak en Syrië ISIS gaan bestrijden pas net droog is, is menigeen alweer aan het lobbyen voor een grotere militaire inzet van de vaderlandse defensie. Mijns inziens is dat een hele goede zaak, want zoals ik ook vanmiddag al betoogde is de visie van het kabinet momenteel te smal: men wil nadrukkelijk alleen in Irak opereren, met zo min mogelijk inzet van militaire middelen, en zoveel mogelijk 'trainers' en 'ondersteuningen van de rechtstaat'.
Vanuit twee hoeken ligt het kabinet nu onder vuur. Twee tegenstanders van het kabinet die normaliter nog pacifistischer zijn dan een bosje meibloemen, willen juist dat het kabinet méér mankracht op de been brengt tegen de moslimbarbaren van ISIS.
Eén daarvan is de PVV. Deze partij is vrijwel altijd tegen militaire operaties in den vreemde, maar vindt juist dat dit kabinet de missie tegen ISIS in Irak moet uitbreiden naar Syrië. Aldus Kamerlid De Roon:
En dan is er ook nog De Volkskrant. Ooit probeerde deze krant een vorige militaire missie in Irak kapot te maken door met een 'martelhoax' te komen. Maar nu plaatst het opiniestukken waarin duidelijk naar voren komt dat dit kabinet méér moet doen dan alleen wat stellingen bombarderen:

Deze bescherming kan echter niet enkel vanuit de lucht worden gegeven, maar zal een aanwezigheid van de internationale gemeenschap op de grond vereisen. Dat was ook onderdeel van het pleidooi van de Enschedese hongerstakers en de tienduizenden handtekeningen die zij hebben opgehaald onder het verzoek om een veilige zone in te stellen. Wat ons betreft niet alleen voor christenen in Irak en Syrië, maar voor allen die te vrezen hebben van de IS-terreur.

De gevraagde en voor de veiligheid noodzakelijke internationale aanwezigheid op de grond maakt echter geen deel uit van de voorgenomen strategie.

De boodschap lijkt me helder: het kabinet moet in Irak en Syrië meer doen dan alleen lippendienst verrichten aan de internationale gemeenschap. Als Nederland écht ISIS wil verslaan, zullen we met boots on the ground moeten komen en zich bereid moeten verklaren óók in Syrië in te grijpen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten