Verdediging van Kobani nu in handen van tienermeisjes

Geen categorieokt 12 2014, 16:00
Hoeveel bloed van kinderen moet er nog vloeien voordat Amerika en diens bondgenoten inzien dat een beetje bombarderen niet genoeg is om ISIS te verdrijven?
Terwijl Nederland juicht omdat het vrijdag Kazachstan heeft verslagen met 3-1 in een voetbalwedstrijd, valt er zo halverwege tussen deze landen in helemaal niets te vieren: de Koerden lijken in de strijd met ISIS zo'n beetje 10-0 achter te staan. ISIS is namelijk momenteel bezig Kobani te omsingelen, zodat niemand er nog in of uit kan. Een belegering is een eeuwenoude militaire tactiek die voorziet in het uithongeren van je vijand, en niet voor niets ook door ISIS wordt toegepast: het is verdomde effectief.
Op zoveel militaire kundigheid en sluwheid moet natuurlijk adequaat worden gereageerd. Een beetje lukraak hier en daar bombarderen is weliswaar nuttig als extra instrument in de strijd tegen je vijand, maar als je die vijand echt wil uitroeien zal je meer moeten doen dan wat raketten van bovenaf droppen: je zal op het slagveld zelf ook je troepen moeten hebben klaarstaan.
Nu heeft het Westen een aantal weken kunnen volhouden dat ze die 'boots on the ground' wel degelijk hebben: dat zouden dan zogenaamd de Koerden zijn. Zij zouden de grondtroepenmacht van de NAVO vormen.
Eén probleem? Die troepenmacht is zo langzamerhand een beetje aan het opraken. Degenen die nu namens de Koerden de strijd met ISIS nog aan het aangaan zijn, zijn tienermeisjes. En ook die komen niet ongeschonden uit de strijd:

Kobane: Teenage girls fight as Turkish forces stand back
Islamic State jihadists continue to seize control of the Syria border town, forcing Kurdish girls to take up arms as coalition military avoids ground invasion

The small body being lowered into the open grave summed up the David versus Goliath nature of the desperate battle to save Kobane. As Fatima Sheikh Hassan was laid to rest in an isolated cemetery amid an intense sand storm, the cries of women mourners showed both intense pride and profound despair.

Fatima, whom friends said was just 17, was a volunteer with an all-female brigade of Kurdish troops, and was killed on Friday as she fought to stop Isil militants over-running Kobane, her home town on Syria’s border with Turkey.

Het is mensonterend dat de wereld het zover laat komen in Kobani dat kinderen moeten sneuvelen in de strijd voor de vrijheid. En dat gaat overigens niet alleen Turkije of de Verenigde Staten aan, maar ook Nederland. Want terwijl Kobani in een orgie van geweld tenondergaat en straks in handen valt van een radicaal-islamistische moordenaarsbende houdt iedereen z'n leger lekker thuis. Ons geweten is immers al afgekocht met een paar goedgemikte luchtaanvallen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten