38 miljoen euro voor gouden tip daders MH17

Geen categorienov 24 2014, 16:00
Een Duits bedrijfsdetectivebureau heeft 38 miljoen euro over voor de gouden tip die leidt naar de plegers van de aanslag op vlucht MH17.
De Duitse bedrijfsdetective Josef Resch wil nog meer geld uitdelen aan degene die met de gouden tip komt om de daders op te sporen van de aanslag op MH17, waarbij afgelopen zomer 298 mensen omkwamen. Resch heeft het oorspronkelijke bedrag verhoogd van 30 naar 47 miljoen dollar, wat omgerekend bijna 38 miljoen euro is. Het geld is niet van hem, maar van anonieme opdrachtgevers die willen dat de zaak wordt opgehelderd. Citaat:

Het grootste deel van het geld (30 miljoen dollar) is bedoeld voor bewijzen over de daders en opdrachtgevers. Een tweede beloning, van 17 miljoen dollar, is voor informanten die kunnen aantonen dat de autoriteiten in sommige landen opheldering van de ramp tegenwerken.

Dat is makkelijk verdiend, want we weten allemaal wie er achter de aanslag zitten: pro-Russische seperatisten die dachten met een militair vliegtuig te maken hebben en daarom een BUK-raket afvuurde op het passagiersvliegtuig. Die seperatisten worden financieel en materiaal gesteund door niemand minder dan oorlogshitser Vladimir Poetin. Hij moet dus medeverantwoordelijk worden gehouden voor de aanslag.
Helaas blijken er vooral aanhangers van complottheorieën zich te melden bij de bedrijfsdetective:

Resch laat aan Capital weten dat hij en zijn medewerkers al veel reacties hebben gekregen. Maar onder de 'tipgevers' waren ook veel complotdenkers, amateuronderzoekers en mensen die gewichtig willen doen. "99 procent van de tips konden we meteen weggooien," aldus Resch.

Hele sites staan vol met complottheorieën over MH17, de ene theorie nog belachelijker dan de ander. Alle theorieën passeren er de revue, behalve de meest waarschijnlijke, namelijk dat het de seperatisten waren. Laten we er geen doekjes om winden en Poetin eindelijk eens op het matje roepen. Niet alleen vanwege zijn (indirecte) rol bij het neerhalen van MH17, maar ook omdat hij de Russische bezetting van Oost-Oekraïne moet stoppen.
Volg Frank Verhoef op Twitter: @fverhoef.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten