Alexander Pechtold dolblij met PvdA-poster

Geen categorienov 17 2014, 19:00
Alexander Pechtold heeft een poster gekocht van een partij die in de jaren 40 is opgegaan in de PvdA.
Toen D66-leider en voormalig veilingmeester Alexander Pechtold hoorde van een veiling van een verkiezingsposter uit 1922 van de Vrijzinnig-Democratische Bond (VDB), kon hij niet anders dan een van zijn medewerkers de opdracht geven de poster te kopen. Pechtold op de site van D66:

"Ik dacht 'die moet de partij hebben'. D66 bestaat binnenkort 50 jaar, een belangrijk moment voor de partij. We zullen dan uitgebreid stilstaan bij onze geschiedenis en de VDB speelt daarin een belangrijke rol. Dit verkiezingsaffiche is een belangrijk symbool van de VDB."

De kosten van de poster die straks in de fractiekamer van D66 komt te hangen: 600 euro. Zo ziet 'ie eruit:
Nu ben ik een groot fan van verkiezingsposters, en als ik de ruimte zou hebben, zou ik er zo een paar ophangen. En als ik de tijd zou hebben, zou ik politicologie studeren. Er is niks fascinerender dan het vakgebied van de parlementaire geschiedenis. Ik snap de reactie van Pechtold dus wel toen hij een mooie verkiezingsposter zag van VDB. Want toegegeven, het is een mooie poster.
Er is alleen één probleem voor Pechtold, zoals Hans Anker scherp opmerkte op Twitter. De in 1901 opgerichte VDB, de partij die Pechtold ziet als de voorloper van D66, is in feite de voorloper van... de PvdA. De links-liberale partij fuseerde na de oorlog, in 1946 om precies te zijn, met de SDAP en CDU om de PvdA te vormen. Yep. Niet zo'n handige move dus.
Zeg, Pechtold, ik begin het me nu toch af te vragen. Wat is de échte reden dat u de VDB-poster graag wilde hebben? De VDB heeft in totaal 45 jaar bestaan. D66 bestaat dit jaar 50 jaar. D66 is 5 jaar ouder. Hoog tijd om D66 op te heffen en op te gaan in een nieuwe linkse partij, samen met PvdA en GroenLinks. Of niet?
Volg Frank Verhoef op Twitter: @fverhoef.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten