Asscher trekt keutel over Turkse organisaties in

Geen categorienov 26 2014, 10:00
De minister wil alleen nog theedrinken met ze.
Enkele weken geleden probeerde PvdA-leider Diederik Samsom PvdA-Kamerleden Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk te dwingen om de harde woorden van minister Lodewijk Asscher over Turkse organisaties in Nederland te steunen... of op zijn minst te tolereren.
De minister (en vice-premier) beweerde toen dat die organisaties de integratie van Turken in Nederland bewust saboteren en had aangekondigd dat hij ze voortaan "in de gaten" zou houden. Kuzu en Öztürk vonden dat je reinste onzin en Asschers woorden aan om te breken met hun partij (met wie ze al langere tijd overhoop lagen over het immigratiebeleid).
Je zou denken dat Asscher die strijd dus had gewonnen en zijn woorden daarna kon waarmaken. Helaas blijkt dat net iets anders te liggen. De minister heeft in de tussenliggende periode namelijk toch maar snel een stap of twee, drie terug gedaan.

Het integratiebeleid van minister Asscher (Sociale Zaken) faalt. Van zijn aanvankelijk stoere woorden richting Turkse organisaties in Nederland is nog maar bar weinig over, stelt het CDA. Aanvankelijk zou hij de clubs gaan ’monitoren’, maar inmiddels lijkt Asscher meer voor een goed gesprek te voelen. Daarmee valt diens hele integratiepolitiek in duigen, oordelen de christendemocraten over het werk van de PvdA-bewindsman. 

Waar Asscher eerst nog voor aanpakken was wil hij nu slechts een kopje thee drinken met Turkse organisaties die in zijn ogen integratie tegenwerken en zelfs een soort van paralelle maatschappij creëren. En waarom? Niet omdat hij denkt dat hij het mis had, maar omdat Turkse Nederlanders (lees: PvdA'ers) en idealistische multikul-gelovigen boos op hem zijn geworden. Oh, en natuurlijk vanwege de peilingen.
Wat gaat deze minister kei-hard af zeg. Zo is 'ie 'minster know it all' en de strengheid zelve, en zo valt hij opeens op zijn knieën om zijn excuses aan te bieden voor zijn grote mond, waarna hij heel hard roept "can't we all just get along?" Toch is het niet allemaal kommer en kwel. Linkse kiezers die kritisch zijn over immigratie en integratie hadden namelijk de hoop dat de PvdA opeens verstandig zou worden; nu blijkt dat dit niet zo is... en nooit zo zal zijn. Met een beetje mazzel zullen zij die partij definitief de rug toekeren. Als dat geen goed nieuws is weet ik het ook niet meer.
Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten