Buma's ster is rijzende, Roemer gaat ten onder

Geen categorienov 09 2014, 9:45
In de peilingen nichts neues, maar rapportcijfers van lijsttrekkers spreken boekdelen.
Vandaag in de peilingen van Maurice de Hond geen veranderingen. De PVV blijft onbetwist de grootste partij met 28 zetels, op de voet gevolgd door VVD (24) en CDA (23). Daar valt dus ook niet veel over op te merken, maar wél over het rijtje rapportcijfers dat De Hond kiezers heeft laten opstellen van de verschillende partijleiders:
Daar kunnen we wat interessante conclusies aan verbinden.
- Buma (CDA) gaat van een 4,7 naar een 4,8 en wordt gewaardeerd voor zijn onvoorwaardelijke oppositie richting dit immens impopulaire kabinet. Het CDA zit niet meer aan tafel bij alle plakband-en-ducttape-akkoorden die dit kabinet met enkele oppositiepartijen moet sluiten om in de Eerste Kamer aan een meerderheid te geraken. Daar worden de christen-democraten voor beloond, en het lijkt een kwestie van tijd tot Buma en zijn mannen en vrouwen weer mogen deelnemen aan een regering. De vraag is echter wat er dan gebeurt, want zoveel sociaal-democratisch water de VVD bij de liberale wijn heeft laten doen.. het is niet ondenkbaar dat het CDA evenveel links vocht bij haar christen-democratische versnapering toe laat. Wat er dan met de momenteel gunstige peilingen en rapportcijfers van de middenpartij gebeurt, laat zich raden.
- Roemer (SP) verkeert in zwaar weer. Terwijl zijn eigen partij het oordeel van de politieke leider steeds lager aanslaat (Roemer gaat bij SP'ers van een 7,2 naar een 6,6) lijkt de Boxmeerse politicus toch echt op weg naar de uitgang van de Tweede Kamer. Zijn oppositie komt maar niet echt van de grond, en zijn imago heeft zich nog altijd niet kunnen herstellen van de forse klappen die het opliep tijdens de verkiezingsrace van 2012. Toen in slechts twee weken tijd Roemer zwaar overklast werd door Samsom, is het niet meer goed gekomen met de socialist. Nu komt zijn partij daar ook eindelijk achter.
- En wat doet een mens deugd? Dat de fraudeur Henk Krol (50PLUS) helemaal onderaan de lijst bungelt met een 2,6. Hij doet het nog slechter dan het slechtstscorende kabinetslid (Stef Blok met een 3,5). Terecht, want misdaad hoort niet te lonen. Maar daarnaast heeft Krol zo'n beetje de slechtste dossierkennis van de hele Tweede Kamer, heeft hij geen enkel feitje of statistiekje over ouderen paraat - behalve dat ze 'gepakt' zouden worden - en is de man meer tijd kwijt aan het redden van zijn eigen hachje dan aan het deelnemen in discussies in het hart van onze democratie. Weg met Krol!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten