Bussemaker dreigt weer met vrouwenquotum

Geen categorienov 27 2014, 13:00
De minister heeft niks beters te doen.
Daar gaan we weer. Minister Jet Bussemaker (OCW) zit weer eens verlegen om aandacht, dus dreigt ze maar weer eens met een vrouwenquotum. Als het bedrijfsleven niet luistert naar de PvdA'er en niet heel snel meer vrouwen gaat aannemen, dan zal ze keihard toeslaan met een officiële wet waarin de overheid eist (op straffe van een boete) dat bedrijven meer vrouwen moeten aannemen.
Duitsland doet het ook, dus waarom wij dan niet? Althans, dat is de redenering van Bussemaker. Citaat:

"Ik vind een quotum een paardenmiddel," aldus Bussemaker in Trouw. "Ik zal alles doen wat in mijn vermogen ligt om het te voorkomen. Maar als er in het bedrijfsleven niets verandert, zal ook in Nederland de politieke druk toenemen om met een verplichting te komen. Zie Duitsland als een aansporing en een waarschuwing."

Op het moment streeft Nederland naar een derde vrouwen in de top van het bedrijfsleven. Het probleem is dat Bussemaker dit streven alsnog gaat afdwingen als er vanaf volgend jaar niets is veranderd. Bussemaker heeft er niets van begrepen. Het heeft geen enkele zin om 1. vrouwen te dwingen naar de top te gaan als ze het zelf niet eens willen (de meeste vrouwen werken nog altijd liever parttime) en 2. werknemers aan te nemen op basis van hun geslacht.
Zou Bussemaker straks ook gaan eisen dat er meer mannen worden aangenomen in de media, de zorg en bij de vuilnisophaaldienst? Natuurlijk niet, want het is totaal onzinnig om als overheid te bepalen hoe het aannamebeleid van bedrijven eruit moet komen te zien. Daar heeft de overheid namelijk helemaal niks mee te maken. Maar leg dat maar eens uit aan een PvdA'er die denkt dat de overheid overal de oplossing voor is. Het dringt gewoon niet tot haar door.
Volg Frank Verhoef op Twitter: @fverhoef.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten