Commando Rob O'Neill doodde Osama bin Laden

Geen categorienov 06 2014, 12:00
De man die de fatale schoten lostte op Osama bin Laden heeft zijn eigen identiteit bekend gemaakt.
Rob O'Neill was ooit één van Amerikas belangrijkste, beste en meest effectieve commando's. Vanwege zijn professionaliteit kreeg hij bevel om mee te doen aan de actie waarbij Al Qaeda-leider Osama bin Laden het doel was. Zoals we allemaal weten was die actie succesvol; Bin Laden werd - gelukkig - eindelijk uit de weg geruimd door de Amerikanen. Hoewel Al Qaeda daarna niet bepaald verslagen werd was het wel een zware nederlaag voor de islamitische terroristen, zo niet in operationeel opzicht dan in ieder geval qua pr. Opeens bleek namelijk dat geen enkele terroristenleider veilig was. Ze konden allemaal - stuk voor stuk - uit de weg worden geruimd. Ja, het kan even duren, maar uiteindelijk gaan ze er allemaal aan.
Geen wonder dus dat Al Qaeda maar wat graag wraak wil nemen op de commando's die verantwoordelijk zijn voor Bin Ladens dood.
Daarom is het des te opmerkelijker dat O'Neill nu publiekelijk verantwoordelijkheid neemt voor de dodelijke schoten op de terroristenleider.

O'Neill zou zes schoten op Bin Laden hebben gelost tijdens de overval op een huis in Pakistan in mei 2011, waarvan drie in zijn voorhoofd. Zijn vader Tom zegt niet bang te zijn voor represailles van bijvoorbeeld Islamitische Staat. „Ik zal een grote schietschijf op mijn voordeur schilderen en zeg: kom maar op.”

Blijkbaar heeft Rob zijn moed dus niet van een vreemde. Iets met appelen die niet ver van de boom vallen enzo.
Tegenwoordig zijn nog maar twee van de zes commando's die betrokken waren bij de aanval op Bin Laden in leven. De andere is Matt Bissonnette die hier eerder een boek over schreef. Ongelooflijk genoeg heeft die man nu last van Justitie: men wil hem aanklagen omdat hij informatie zou hebben vrijgegeven waardoor andere Navy Seals in de problemen kunnen komen. Hoe dat precies in elkaar zit weet niemand, maar Bissonnette geeft zelf al wel toe dat hij het boek eerst even goed had moeten laten keuren door Defensie.
Wat er ook gebeurt - of de heren in kwestie nou wel of niet worden vervolgd - ze zijn en blijven natuurlijk moderne helden. Ze hebben hun leven geriskeerd om één van de gevaarlijkste terroristenleiders ooit uit de weg te ruimen. Alleen daarom verdienen ze het al dat de Amerikaanse staan hen financieel en in andere opzichten steunt. Het is een grof schandaal dat dit nu niet zo is (want dat is Robs belangrijkste klacht).
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten