Drugs maken meer kapot dan je lief is

Geen categorienov 27 2014, 21:00
Don't do drugs.
Als klassiek-liberaal zijnde (of libertariër met een conservatieve inborst) ben ik voorstander van de legalisering van drugs. Ja, drugs in hun algemeenheid, en dus niet alleen van softdrugs zoals wiet. Als mensen heroïne willen gebruiken, of een lijntje coke willen snuiven moet dat kunnen; in ieder geval zonder gearresteerd te worden.
Dat betekent natuurlijk niet dat ik het gebruik van drugs toejuich. Het tegendeel is waar: het moet legaal zijn, maar dat iets legaal is betekent niet dat je het moet doen. Drugs maken nu eenmaal meer kapot dat je lief is; je hele leven en lichaam worden er door overhoop gehaald.
Legalisering dient dus gepaard te gaan met een goede voorlichting: niet door de overheid (die heeft zich daar niet mee te bemoeien), maar door maatschappelijke instanties en individuen die op eigen houtje opereren.
Daarom heb ik buitengewoon veel respect voor de dames en heren van rehabs.com. Deze helden hebben onlangs een pagina opgezet - Faces of Addiction - waar je kunt zien wat drugs met je doen. Het resultaat liegt er niet om:
Als u kinderen hebt - of misschien broers of zusters, of zelfs kleinkinderen - die het avontuurlijk en stoer vinden om af en toe drugs te gebruiken moet u ze deze animaties even laten zien. Dit is wat bepaalde harddrugs met je doen. Natuurlijk ga je er niet zo uitzien als je af en toe een jointje rookt, maar andere drugs - met name harddrugs - zijn niet alleen levensgevaarlijk, maar ze maken je leven ook nog eens tot een absolute hel. Zouden ze over een paar jaar zo over straat willen? Zouden ze er zo uit willen zien?
Dat dacht ik al.
Foto's en animaties zeggen inderdaad meer dan duizend woorden. Toon met name jonge kinderen deze beelden en de kans is groot dat ze hun leven lang van drugs zullen afblijven.
Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten