'Eenmalige naheffing' is blijvende belastingverhoging

Geen categorienov 03 2014, 12:00
Rutte II wilde niet vertellen dat het belastingen verhoogd had. Daarom komt er een forse naheffing voor minstens 5 miljoen werknemers.
Afgelopen week werd bekend dat veel Nederlandse werknemers (minimaal vijf miljoen!) een naheffing krijgen van 300 euro. Die naheffing zou te maken hebben met "lagere heffingskortingen die het kabinet in het begrotingsoverleg met bevriende oppositiepartijen D66, CU en SGP in oktober 2013 overeenkwam." De wijzigingen waren eerder dit jaar nog niet verwerkt in de tabellen van de fiscus, en dus moet u binnenkort maar even een flink bedrag overboeken aan Vadertje Staat. Niet zo zeuren, dokken.
Hierdoor denken veel mensen dat deze naheffing eenmalig is. Ze moeten één keer 300 euro extra betalen en dat is het dan. Nou, helaas is niets minder waar. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt bericht namelijk voor Jalta dat het niets meer of minder is dan een structurele belastingverhoging.

De algemene heffingskorting zorgt ervoor dat je pas na een aantal duizenden euro’s inkomen in de belastingheffing getrokken wordt. En de arbeidskorting is ter compensatie van de kosten in verband met arbeid, zoals niet-vergoede kosten. Deze kortingen kreeg je tot en met 2013 ook als je veel verdiende. Maar vanaf 2014 raak je ze stapsgewijs kwijt.

Dat gaat als volgt in zijn werk:

 In de praktijk betekent dit een zeer forse verhoging van de marginale druk. Als je in Nederland dit jaar €45.000 verdient en je krijgt €1.000 loonsverhoging, betaal je 42% ofwel €420 belasting. Maar je raakt sinds dit jaar dan daarbovenop €20 algemene heffingskorting kwijt en €40 arbeidskorting. Het effectieve belastingtarief is dus niet 42% maar 48% door ingrepen van dit kabinet. De eigenlijke inkomstenbelasting is toegenomen tot maar liefst 48%, maar het is aan het oog onttrokken door het te versleutelen in de heffingskortingen. Een deel van de 52% schijf is in 2014 op deze wijze opgehoogd naar 56%. Dus van elke €1000 brutoloon, mag je er maar €440 houden.

Rutte II wil bovenstaande helaas niet toegeven en komt daarom met deze naheffing.
Dat is op zich al erg - en eens te meer bewijs dat dit kabinet ronduit leugenachtig is - maar wat dit verhaal nog erger maakt is dat... de tarieven volgend jaar lekker doorstijgen. En nee, het is lang niet zeker dat het kabinet die informatie dan wél opneemt in de beschikbare tabellen.

En die marginale druk loopt de komende jaren nog verder op. Het belastingplan voor 2015 bevat wederom verhogingen, die ons naar de wereldtop leiden, ver voorbij de druk in het VK, maar ook in Frankrijk, Spanje of Griekenland, landen die hun begroting niet op orde hebben.

Het kabinet is dus niet alleen bijzonder nivellerend bezig - door werkenden wederom te straffen voor succes - maar ook nog eens leugenachtig en huichelachtig. Rutte en kornuiten proberen deze effectieve belastingverhogingen onder het tapijt te vegen en te presenteren als (onverwachte) naheffingen, maar feitelijk is dat onjuist. De lasten worden gewoon structureel verhoogd. U en ik hebben maar te betalen.
Om de trucs die het kabinet gebruikt te doorgronden moet u echt het hele artikel even lezen op Jalta.nl. Het is werkelijk beschamend dat het zo te werk gaat. 
Overigens, als u nog geen abonnee bent van Jalta meldt u zich dan alsnog aan. Het is van bijzonder groot belang dat dit soort stiekeme belastingverhogingen van het kabinet boven tafel worden gebracht; er is geen enkele andere site, magazine of krant die dat doet. Word dus lid. Vandaag nog.
Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten