Egypte: "Wij beschermen Israël"

Geen categorienov 26 2014, 14:00
President van Egypte Al-Sisi heeft niets met Hamas.
Toen Mohammed Morsi president was van Egypte - hij mocht die rol tijdelijk spelen, waardoor hij zich een nieuwe sultan waande - haalde dat land de banden met Hamas flink aan. Ja, ja, Egypte en Hamas waren bondgenoten pur sang, niet alleen (geo-)politiek, maar ook spiritueel. Hamas is immers een Palestijnse offshoot van Morsi's Moslim Broederschap.
Sindsdien is er gelukkig een hoop veranderd. Generaal Al-Sisi heeft het tegenwoordig voor het zeggen in Egypte en zijn houding is net een beetje anders dan die van zijn voorganger:

Egypte is klaar om de gebieden onder Palestijnse controle binnen te trekken om de veiligheid van Israël te garanderen en terrorisme een halt toe te roepen. Dat heeft de Egyptische president Al-Sisi volgens Middle East Monitor gezegd. "We zijn bereid om troepen naar de Palestijnse gebieden te sturen. De troepen zouden de lokale politie helpen en de Israëli's verzekeren van hun rol als controleurs."

Er zullen ongetwijfeld mensen zijn die weinig kennis van Egypte hebben - en van Al-Sisi - en die dus bang zijn dat dit een complot is om Israël te ondermijnen, maar de kans daarop is nagenoeg nihil. Al-Sisi heeft namelijk maar één echte vijand: de Moslim Broederschap. Hij wil en moet die groep radicale moslims ontmantelen en zelfs helemaal vernietigen; hij kan het zich eenvoudig niet veroorloven dat ze ooit nog een keer aan de macht komen. Daar komt bij dat zijn politieke en religieuze opvattingen van dien aard zijn dat hij de Moslimbroeders letterlijk háát.
Zie dit verhaal in de Volkskrant maar eens over de manier waarop Al-Sisis troepen omgaan met Morsi's aanhangers:

Bij de ontruiming van twee protestkampen in de Egyptische hoofdstad Caïro is donderdag een nog onbekend aantal doden gevallen. Het ministerie van Gezondheidszorg meldde 15 doden en 203 gewonden. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn onder de doden 5 agenten. De Moslim Broederschap spreekt echter van honderden doden en negenduizend gewonden.

Het is cru om te zeggen, maar er is helaas geen andere manier mogelijk om de Moslimbroeders te bestrijden. De hele leiding van die organisatie moet uit de weg worden geruimd. Gebeurt dat niet, dan zullen ze uiteindelijk weer opstaan en zowel religieus als politiek van zich doen spreken.
Al-Sisi begrijpt dat als geen ander. Als zijn troepen de Palestijnse gebieden - en dan natuurlijk met name Gaza - binnenvallen, zal Hamas een enorme klap te verwerken krijgen... die de organisatie misschien nooit meer te boven zal komen. En het mooiste van dit alles? Niet Israël, maar Egypte zal daar de schuld van krijgen (van andere volken en staten in de regio).
Een win-win-situatie dus. Al-Sisi kan de Moslim Broederschap nog verder verzwakken, en de veiligheid van Israël wordt verzekerd terwijl dat land zich niet de woede op de hals haalt van allerlei gefrustreerde Arabieren.
Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten