Erdogan: "Een goede sultan maakt slechte wetten goed"

Geen categorienov 25 2014, 13:00
Uh, wat?
De steeds autocratischer wordende Turkse president Recep Tayyip Erdogan vindt dat hij boven de wet staat. Als een wet in zijn ogen niet goed is zou het namelijk aan hem zijn om er iets aan te doen.
"Het is de staat die de rechten van burgers garandeert," aldus Erdogan, "maar er is een mooi citaat dat sommigen toekennen aan Confucius en anderen aan de islamitische kalief Omar: 'Hoe slecht wetten ook zijn, als ze worden geïmplementeerd door een rechtvaardige sultan leiden ze tot goede resultaten; hoe goed wetten ook zijn, als ze geïmplementeerd worden door een slechte sultan leiden ze tot onrechtvaardigheid'. Hier zien we hetzelfde," ging Erdogan verder waarmee hij op een uitspraak van een gerechtshof doelde waardoor één van zijn hobbyprojecten werd stilgelegd.
Vervolgens viel hij de rechter in de zaak ook nog even persoonlijk aan. Als 'rechtvaardige sultan' is het namelijk aan hem om te bepalen wie Turkije lief heeft en wie een smerige verrader is:

“If the president is involved in treason against the country, then he is a criminal; well, what if the judge is involved in treason against his own country? Why do you deliver such a ruling after two years? What is this? Is this patriotism, is this nationalism?” Erdo?an asked. 

In zijn ogen blijkbaar niet - en als zelfverklaarde sultan gaat hij daar over. De rechter heeft dus een probleem: hij kan vanaf nu een niet-aflatende pr-oorlog verwachten van Erdogan... en misschien wel meer. Als de president sultan van hem af kan komen zal hij dat niet nalaten.
Hoe langer Erdogan aan de macht is, hoe enger hij wordt. Hij maakt er nu geen geheim meer van dat hij zichzelf boven de wet acht. Het parlement kan wetten aannemen en afschaffen, maar het laatste woord is uiteindelijk aan de heerser. Die bepaalt wat hij 'rechtvaardig' vindt en wat niet, en doet vervolgens waar hij zin in heeft.
Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten