Europees Parlement wil Google kapotmaken

Geen categorienov 27 2014, 18:00
Want te groot. Of zoiets.
De socialisten in het Europees Parlement hebben een nieuwe hobby gevonden: succesvolle bedrijven die bijzonder waardevolle diensten en producten leveren om zeep helpen. Het eerste slachtoffer dat er aan moet geloven? Google, de zoekgigant, adverteerder, innovator, en nog veel meer.

Het Europees Parlement heeft donderdag een motie aangenomen die de Europese Commissie oproept tot het opsplitsen van Google. In de motie, die vorige week uit de doeken werd gedaan, stellen europarlementariërs dat de zoekmachine van Google moet worden losgetrokken van andere commerciële activiteiten van het bedrijf, zoals de advertentieverkoop, Gmail en Google Maps.

Het trieste hiervan is dat Google een ont-zet-tend succesvol bedrijf is waar veel mensen dagelijks gebruik van maken. Zonder Google zou het hele internet in puin liggen; het zou er één grote chaos zijn waar bijna geen doorkomen aan is. Oh, en dat is om nog maar te zwijgen over het grote aantal relatief kleine (en ook grote!) websites die volledig afhankelijk zijn van Google Ads, de advertentie-arm van het bedrijf.
Nu kan het Europees Parlement geen splitsing afdwingen, maar de Europese Commissie kan dat wél. Voorlopig heeft het er alle schijn van dat de Commissie dat niet ziet zitten (Günter Oettinger, eurocommissaris met de portefeuille Digitale Economie, zeieerder deze week al dat hij niets ziet in het voorstel), maar goed, je weet het maar nooit. Misschien dat het EP zijn zin nu niet krijgt, maar pas over een paar jaar. Zo rollen onze Brusselse vrienden immers; als ze hun bloeddorstige tanden ergens inzetten laten ze pas los als ze gewonnen hebben.
Beste dames en heren europarlementariërs ik heb een ander voorstel: waarom laat u Europese burgers niet stemmen over 'afsplitsing' van uw parlement? Ik kan me er iets bij voorstellen dat daar een mooie meerderheid voor is te vinden, zo populair bent u namelijk niet.
Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten