Fawaz Jneid: 'Iedereen wist van shariahuwelijken'

Geen categorienov 02 2014, 18:00
"Als een man naar mij toekomt en vraagt: ‘Imam, kan ik met haar gemeenschap hebben?’ Moet ik dan zeggen: ‘Ga maar naar het stadhuis’?"
'Imam' (tussen aanhalingstekens omdat een fundamentalistische mafketel die titel in mijn ogen niet verdient) Fawaz Jnei is hartstikke boos op de radicale As Soennah moskee. Tot twee jaar geleden was hij daar namelijk de imam - de geestelijk leider. Op een gegeven moment kreeg hij ruzie met het bestuur van de moskee, waarna hij op straat werd gezet. Het argument dat werd gebruikt was dat hij in het geheim zogenaamde shariahuwelijken sloot, die bij wet verboden zijn.
Een shariahuwelijk is een puur islamitische overeenkomst. In de ogen van sommige moslims is het geldig, voor de rest van de wereld niet. Deze constructie wordt in het westen vooral gebruikt om moslimmannen in staat te stellen om meerdere vrouwen te huwen. De overheid vindt dat niet zo'n goed idee, daarom is het tegenwoordig verboden om een islamitisch huwelijk te sluiten als het huwelijk niet geregistreerd is bij de burgelijke stand. Ook wordt de religieuze constructie soms gebruikt door moslims die gewoon even seks willen hebben, zonder daarmee de wetten van de conservatieve islam met voeten te treden. Een jongen mag niet met een meisje slapen behalve als ze 'getrouwd' zijn. Zo iemand gaat dan dus samen met het meisje naar de imam die hen snel even huwt. Daarna kan het stel aan de slag... waarop ze de volgende dag weer snel van elkaar scheiden. Jneid tegen het NRC:

"Ja, maar waarom is het verboden? Het islamitische huwelijk is niet zoals het Nederlandse. In de islam is seksueel contact niet toegestaan zolang je niet getrouwd bent. Als een man naar mij toekomt en vraagt: ‘Imam, kan ik met haar gemeenschap hebben?’ Moet ik dan zeggen: ‘Ga maar naar het stadhuis’?"

Ja, Fawaz, dat had je inderdaad moeten zeggen. Wat je doet is namelijk bij wet verboden, wat gezien de onderdrukking van vrouwen in de achterlijke cultuur die jij propageert niet zo gek is.
In zijn hoedanigheid als imam van As Soennah had Jneid daar lak aan. Het mocht volgens zijn versie van de islam, en dat was het dan. Dahaag Nederlandse overheid, ga maar lekker buitenspelen.
Fouter kan natuurlijk niet, maar volgens Jneid is het onzin dat hij daarom ontslagen is. Het bestuur van de moskee was namelijk op de hoogte van zijn praktijken... en maakte er zelfs actief gebruik van:

"Een van de bestuursleden heeft mij zelfs meegenomen in een auto naar het huis van zijn broer, waar ik diens huwelijk voltrok. Dat was óók na 2008. Dat huwelijk heeft de moskee niet naar voren gebracht in de rechtszaak, omdat het in hun nadeel is. Net als het huwelijk dat ik heb gesloten tussen twee vrijwilligers van Al Yaqeen, de jongerenorganisatie van de moskee. Iedereen wist ervan."

Hoewel Jneid een bijzonder zorgwekkend figuur is twijfel ik er geen moment aan dat hij de waarheid vertelt. De As Soennah-moskee is namelijk zo radicaal als maar kan. Iedereen die daar rondloopt deelt Jneids denkbeelden, lokale moslims die dat niet doen zoeken een andere moskee uit om te bidden. Het is daarom gemakkelijk voor de Nederlandse overheid om net te doen alsof Jneid de oorzaak van al dit soort gedrag is, maar dat is absoluut niet zo. Als we er echt voor willen zorgen dat fundamentalitische moslims de wet in ere houden dan moet er goed worden gekeken naar organisaties, en niet alleen naar individuen.
Natuurlijk, Jneid is een enge man die beter op zijn plaats is in Libanon (waar hij geboren is) of in Saoedi-Arabië (waar hij in het verleden werkte) dan in Nederland, maar datzelfde geldt voor heel veel van zijn ex-collega's. Het ultieme bewijs daarvoor is het feit dat het moskeebestuur hem in de eerste plaats aanstelde en vervolgens jarenlang aanhield als imam. Kijk maar eens naar de vloek die hij uitsprak over Theo van Gogh, slechts enkele weken voor die vermoord werd door een radicale moslim:

"O God, bezorg Van Gogh een ziekte die door alle bewoners van de aarde niet kan worden genezen. Hij zou daardoor tevergeefs naar de dood verlangen en treft het niet."

Fawaz Jneid moet niet in staat worden gesteld om jonge moslims te beïnvloeden, maar we moeten niet vergeten dat hetzelfde geldt voor de rest van de leiding van die vreselijke As Soennah-moskee. Al die mensen moeten, indien mogelijk, het land uit worden gezet en, indien dat niet nodig is, worden aangeklaagd voor ook maar de kleinste wetsovertreding.
Overigens wordt Jneid nu vervolgd vanwege het sluiten van die shariahuwelijken. Je zou denken: mooi, eindelijk wordt hij aangepakt. Mjah. De eis van het OM valt namelijk nogal mee - of tegen eigenlijk: men wil dat hij een boete betaalt van 1.200 euro en dat is het dan. Dat is volstrekt onacceptabel. Dit soort fundi's moeten veel harder worden aangepakt, indien mogelijk (dus als ze twee paspoorten hebben) moeten ze het Nederlandse paspoort inleveren en vervolgens worden uitgezet. Indien ze maar één paspoort hebben moeten ze geconfronteerd worden met celstraf een boete waar ze daadwerkelijk van zullen schrikken.
Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten